Groch- uprawa, odmiany i pielęgnacja

Groch- uprawa, odmiany i pielęgnacja

1 komentarzy

Wśród uprawianych w Polsce roślin warzywnych, groch zajmuje ważne miejsce. Nie jest wprawdzie tak popularny jak ogórek, pomidor czy papryka, ale mimo to często spotyka się go na działkach. Jest on bowiem nie tylko łatwy w uprawie i nie wymaga osłon, ale jest również ważnym składnikiem wielu tradycyjnych, polskich potraw. W zależności od odmiany, można go spożywać w postaci nasion lub w całości, razem ze skórką. Groch (Pisum), należący do rodziny bobowatych, to warzywo strączkowe, dobrze znane na terenach Azji i Europy od bardzo dawna, w Polsce rozpowszechniony jednak dopiero w XV w.

Wartości odżywcze

Początkowo groch był traktowany jako pożywienie ludzi biednych i pasza dla zwierząt, jednak odkąd zaczęto spożywać jego nasiona w stanie niedojrzałym („zielony groszek”), zagościł również na stołach osób z wyższych klas społecznych. Z czasem okazało się też, że to nie tylko bardzo sycące warzywo (min. zaw. białek, tłuszczy i węglowodanów), którego wartość odżywcza wynosi 98 kcl /100g., ale również bardzo zdrowe. Młode, zielone nasiona i strąki są szczególnie bogate w witaminy (E, C, K, B1, B6) oraz rozmaite zawiązki mineralne (min.: żelazo, potas, magnez, sód), niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.


Siew nasion

Groch jest jednym z najwcześniej wysiewanych do gruntu warzyw. Nasiona sieje się już w marcu lub wtedy, gdy temperatura podłoża osiąga ok. 2°C. Powodem tak wczesnego siewu jest dość szczególny rozwój roślin. To warzywo dnia długiego, co oznacza, że właśnie w takich warunkach zakwita. Jeśli wysiew nasion będzie zbyt późny, rośliny zamiast wytwarzania silnej masy zielonej, koniecznej do odżywienia późniejszych strąków, będą koncentrowały się na wydaniu kwiatów. Skutkiem czego, otrzymamy wątłe, słabe rośliny, z których plonu nie będzie w ogóle lub będzie bardzo słaby.

Nasiona wysiewamy jak w każdym innym przypadku, na głębokość równą mniej więcej 3-krotnej ich grubości. Rozstaw jest natomiast uzależniony od siły wzrostu wybranej odmiany. Co 15 cm. siejemy odmiany karłowe (nie oczekują podpór), natomiast co 20 – 25 cm. odmiany wyższe (wymagają palikowania).

Groch - uprawa, odmiany i pielęgnacja

Groch - uprawa, odmiany i pielęgnacja

Warunki i stanowisko uprawy

Przy wyborze miejsca do uprawy grochu, należy kierować się przede wszystkim tym, aby nie było ono wcześniej zajmowane przez groch lub inne rośliny strączkowe. To ważne, gdyż ta rodzina ma sporo wspólnych, groźnych szkodników oraz chorób. Często przetrwalniki patogenów bądź owadów, z powodzeniem mogą przeczekać zimę w gruncie, wznawiając swój rozwój wiosną, o ile natrafią na właściwego żywiciela, w tym wypadku roślinę strączkową. Z tego samego powodu, następny raz w tym samym miejscu możemy posadzić groch dopiero po 4-5 latach.

W stosunku do stanowiska oraz podłoża, warzywa te są już bardziej tolerancyjne. Wprawdzie znacznie lepiej będą się czuły na glebach zasobnych, żyznych i próchniczych, o odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym, ale na słabszych też sobie poradzą. Są dość wrażliwe na brak wody, choć zalewania też nie lubią. Jeśli wiosna okaże się sucha, wskazane jest nawadnianie uprawy. Groch preferuje też stanowiska widne (jednak nie w bezpośrednim słońcu) i ciepłe, na których znacznie lepiej i szybciej plonuje, choć do jego rozwoju wystarcza zaledwie 15 °C. Lepszych warunków glebowych oczekują odmiany uprawiane na tzw. „zielony groszek”, natomiast pozostałe poradzą sobie na słabszym podłożu.

Groch - uprawa, odmiany i pielęgnacja

Groch - uprawa, odmiany i pielęgnacja

czytaj dalej...

1 komentarzy

  1. Dodał: GB, Tytuł: groch

    na św. Józwa szykuj chłopie bruzda----(-na groch)

Dodaj swój komentarz

Zobacz także