Konfitury z płatków róży

Ja robię takie konfitury z płatków róży, którą mam w ogrodzie (dostałam krzak od Babci i sadzę go w każdym ogrodzie, który zakładam)ma płaski kwiat, pachnie bardzo intensywnie i ma ogromną ilość płatków. Całe kwiaty zbieram w słoneczny, suchy dzień jak już obeschnie rosa, potem kroję je drobniutko (wyrzucam białe końcówki bo są gorzkie) i wrzucam do kamiennego garnka dając trzy razy tyle cukru ile ważyły płatki i ucieram drewnianą pałką tak długo aż masa jest jednolita (czasem przez dwa, trzy kolejne dni) NIE PARZĘ PŁATKÓW! dodaję kilka kropel cytryny aby zachować kolor i zamykam w słoiczki. Przechowują się doskonale całymi latami (mam jeszcze konfiturę z 2006 roku). Piekę kruche, maślane ciasteczka z ww. konfiturą i nadziewam nią pączki - powodzenia w produkcji i smacznego! pozdrawiam serdecznie!

3 komentarzy

  1. Tenia
    Dodał: Tenia

    Witaj Mario. Mam różę z rodzinnego domu, bardzo pachnącą, pełną, w intensywnym różowym kolorze, nawet biskupim. Moja mam mówiła, że to stara odmiana nadająca się na przetwory, więc wypróbuje Twój przepis. Serdecznie pozdrawiam Tenia

  2. anturium87
    Dodał: anturium87

    Już czekam na płatki róż z ogrodu i będe robić konfiturę z Twojego przepisu. Pozdrawiam serdecznie :)

  3. krystynaszmyt
    Dodał: krystynaszmyt

    dziękuję za dobrą radę,zapamiętam, zgadza się bo miałam remont.słyszałaś może o roślince o nazwie;BATAT;?bulwy przypominają ziemniaka,lecz mają słodki smak,z oczek wyrastają wijące się pędy,prawdopodobnie są dostępne w marketach.wPoznaniu jeszcze nie ma. pozdrawiam.

Dodaj swój komentarz