Kapusta głowiasta

Kapusta głowiasta

Skomentuj artykuł

Pod nazwą kapusta kryje się ponad 30 gatunków roślin, z których wiele uprawia się jako rośliny użytkowe. Mimo iż do rodzaju można zaliczyć kilka dobrze nam znanych warzyw, najbardziej popularną w Polsce kapustą jest bez wątpienia kapusta głowiasta (Brassica oleracea L. var. capitata L.). Prawdopodobnie większość z nas kojarzy ją przede wszystkim z kapustą białą  (Brassica oleracea var. capitata f. alba), ale ma ona również drugą formę –czerwoną (Brassica oleracea var. capitata f. rubra). Kapusty głowiaste są warzywami dwuletnimi, a więc w pierwszym roku uprawy tworzą główki, a w drugim pęd kwiatostanowy.

Wartości odżywcze

Kapusty to warzywa nie tylko smaczne i dość uniwersalne, ale również bardzo wartościowe pod względem odżywczym. Obie postacie kapusty głowiastej są bogate w szereg soli mineralnych (min. sód, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo) oraz witamin (A, B, C i E), a także posiadają w swoim składzie kwas foliowy, flawonoidy (min. sulforafan) oraz wiele innych cennych związków organicznych. Co ciekawe, mniej popularna kapusta czerwona jest dodatkowo bogata w antocyjany czyli przeciwutleniacze, których w białej formie trudno szukać. Są to związki bardzo cenne dla zdrowia człowieka, gdyż mają właściwości przeciwzapalne, ochronne oraz antynowotworowe, dlatego kapusta czerwona zasługuje na większe zainteresowanie, niż dotychczas. Przy sporej wartości odżywczej, kapusty głowiaste są jednocześnie nisko kaloryczne, a więc ich spożywanie jest również polecane podczas stosowania diet odchudzających.


Najlepszym sposobem na przyswojenie sobie większości wartościowych substancji zawartych w kapuście, jest jej spożywanie na surowo. Taką możliwość dają rozmaite surówki z jej udziałem (doskonale komponuje się z jabłkiem i marchewką) oraz regularne picie wyciśniętego z liści soku. Kapusta wzmacnia siły obronne naszego organizmu i wspomaga leczenie wrzodów układu pokarmowego. Liście kapusty białej można stosować również zewnętrznie i po lekkim rozbiciu tłuczkiem, wykorzystywać jako okłady na obrzęki, siniaki czy opuchliznę. Znakomicie łagodzi stany zapalne oraz zmniejsza występującą miejscowo gorączkę. Podobne działanie mają liście kapusty czerwonej, jednak barwnik w nich zawarty może farbować skórę oraz ubrania, dlatego lepiej w takim wypadku skorzystać z kapusty białej.

Kapusta głowiasta

Kapusta głowiasta

Zastosowanie

Wykorzystanie kapusty w kuchni polskiej jest naprawdę ogromne. Tradycje kulinarne uwzględniają głównie kapustę białą, która pod ukiszeniu jest niezbędnym składnikiem bigosu, pierogów, kapusty z grochem, krokietów oraz kapuśniaku, a pod postacią gotowaną podawana jako jarzynka. Jej liście po zblanszowaniu są wykorzystywane do przyrządzenia tradycyjnych, polskich gołąbków. Mimo to także dla jej formy czerwonej nazywanej kapustą modrą znalazło się miejsce na naszym stole, gdyż podobnie jak biała może być gotowana w formie jarzynki bądź wykorzystywana do przygotowania rozmaitych surówek, np. z dodatkiem marchwi, jabłek, rodzynek, pomarańczy, koperku, a nawet chrzanu. Doskonale komponuje się z sosami jogurtowymi lub majonezowo-jogurtowymi, ale nieźle smakuje również ze śródziemnomorskim winegretem.
 

Kapusta głowiasta

Kapusta głowiasta

Wymagania uprawowe

Jeśli chcielibyśmy doczekać się kapusty głowiastej z własnego ogródka, powinniśmy liczyć się z tym, że nie jest ona warzywem najłatwiejszym w uprawie. Kapusty głowiaste są roślinami dość wrażliwymi na niskie temperatury, co często wymusza ich uprawę z rozsady (szczególnie odmian wczesnych). Wprawdzie niewielki, trwający dzień lub dwa przymrozek w granicach 2-3 stopni nie powinien wyrządzić im większej szkody, to już przedłużające się chłody mogą doprowadzić rośliny do wybicia w pęd kwiatostanowy zamiast zawiązywania główek. Z tego powodu dla kapusty głowiastej powinniśmy wybrać stanowisko stosunkowo ciepłe i osłonięte od chłodnego wiatru, a do gruntu wysadzać najwcześniej w drugiej połowie kwietnia. Jednocześnie należy mieć na uwadze, że kapusty głowiaste nie lubią też zbyt wysokich temperatur, a najlepsze dla nich optimum to zakres ok. 18-20°C. 

czytaj dalej...


Zobacz także

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz