Zielnik - 51 artykułów

Zielnik

Architektura Ogrodowa (94)Trawnik (26)Storczyki (11)Róże (22)Rośliny na balkonie (39)Rośliny na parapecie (59)Rośliny lecznicze (57)Zielnik (51)Oczko wodne (23)Zwierzęta w ogrodzie (20)Owoce (74)Warzywa w ogrodzie (95)Park (25)Skalnik (12)Drzewa kwitnące (23)Drzewa iglaste (50)Drzewa owocowe (59)Drzewa liściaste (58)Krzewy kwitnące (56)Krzewy ozdobne (77)Krzewy owocowe (50)Żywopłot (20)Basen (5)Rośliny pnące (20)Ochrona roślin (81)Nawożenie roślin (25)STOP komarom (9)Hortensje (10)

  • Lucerna
    Lucerna

    Rodzaj lucerna Medicago, zaliczany jest do rodziny motylkowatych Papilionaceae, rzędu koniczynowatych (Trifolieae) razem z koniczyną oraz nostrzykiem. Znanych jest ponad 100 bardzo zróżnicowanych gatunków lucerny. Wybrane gatunki lucerny występujące w Polsce - Lucerna siewn

    Przeczytaj więcej...
  • Herbatki ziołowe z własnego ogródka
    Herbatki ziołowe z własnego ogródka

    Od dłuższego czasu obserwujemy znaczący wzrost zainteresowania ziołami, zarówno na płaszczyźnie ziołolecznictwa jak i ich uprawy w przydomowych ogródkach. W dobie dominującej chemii przy powstawaniu syntetycznych leków oraz przypraw do potraw warto skorzystać z darów natury, któ

    Przeczytaj więcej...
  • Szczypiorek
    Szczypiorek

    Szczypiorek (Allium schoenoprasum) należy do bylin z rodziny czosnkowatych. Jest jednym z najbardziej znanych warzyw, uprawianych w naszych ogrodach o bardzo wysokich walorach smakowych. Zawiera wiele bardzo istotnych składników, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka.

    Przeczytaj więcej...
  • Rzeżucha ogrodowa HIT
    Rzeżucha ogrodowa

    Chcąc zdrowo się odżywiać z pewnością należy zwrócić uwagę na warzywa. O ich dobroczynnym wpływie na organizm człowieka jesteśmy informowani na każdym kroku. Spora część społeczeństwa zdała sobie sprawę z tego faktu i w swojej kuchni wykorzystuje coraz więcej warzyw oraz roślin p

    Przeczytaj więcej...
  • Trawa cytrynowa
    Trawa cytrynowa

    Trawa cytrynowa zwana palczatką cytrynową (Cymbopogon citratus) to bardzo popularne zioło w kuchni południowo azjatyckiej i w takim celu jest przede wszystkim uprawiana. Nie posiada znaczących walorów dekoracyjnych oraz w naszym klimacie nie nadaje się do całorocznej uprawy w gru

    Przeczytaj więcej...
  • Rośliny lecznicze w ogrodzie
    Rośliny lecznicze w ogrodzie

    Rośliny lecznicze stanowią część roślin występujących w przyrodzie. Zawierają substancje, które wykazują dobroczynny wpływ na ludzki organizm. Ludzie od dawien dawna gromadzili wiedzę z zakresu właściwości leczniczych roślin, która przekazywana była z pokolenia na pokolenie. Możn

    Przeczytaj więcej...
  • Hyzop lekarski
    Hyzop lekarski

    Hyzop lekarski (Hyssopus officinalis) zwany także „Józefek”, „Izak lekarski” jest półkrzewem, znanym przede wszystkim ze względu na swoje właściwości lecznicze. Popularne zioło należy do rodziny Labiatae, a jego naturalne siedliska występują w Azji, Europ

    Przeczytaj więcej...
  • Lawenda lekarska (wąskolistna)
    Lawenda lekarska (wąskolistna)

    Lewenda lekarska (Lavandula angustifolia) należy do jednych z najbardziej wyrazistych i najpiękniejszych krzewinek pochodzących z basenu Morza Śródziemnego. Niekwestionowany symbol Prowansji, a więc francuskiego rejonu słynącego z Lazurowego Wybrzeża oraz przepięknych, falujących

    Przeczytaj więcej...
  • Dziurawiec - rośliny lecznicze w ogrodzie
    Dziurawiec - rośliny lecznicze w ogrodzie

    Jedną z najbardziej popularnych roślin leczniczych jest dziurawiec zwyczajny Hypericum perforatum, zwany także zielem świętojańskim. Jego liczne właściwości lecznicze doceniono już w starożytności. Dziurawiec zwyczajny jest byliną, która w okresie od czerwca do sierpnia pokryw

    Przeczytaj więcej...
  • Cząber ogrodowy
    Cząber ogrodowy

    Gdy chcemy nadać potrawie „charakteru” idealny jest cząber. Mdłemu jedzeniu przywróci on smak. Jego liście są gorzkawe, mają pikantny smak. Cząber jest rośliną jednoroczną. Dorasta do około trzydziestu centymetrów. Kwitnie w kolorach niebieskim, białym lub jasnocze

    Przeczytaj więcej...
  • Estragon
    Estragon

    Estragon jest rośliną wieloletnią, która w naturze zamieszkuje terytoria Ameryki Północnej, środkowej Azji oraz tereny Morza Śródziemnego. Zioło ma ostry, gorzki, korzenny smak. Dorasta do metra wysokości i bardzo szybko się rozrasta. Obecnie największą ilość przyprawy uprawi

    Przeczytaj więcej...
  • Tymianek
    Tymianek

    Zioło należy do rodziny Wargowych. Jest półkrzewem o różowych lub fioletowych kwiatach, które są drobne i umiejscowione na szczytach łodyg. Przyprawa pochodzi z rejonów morza śródziemnego. Tymianek sprawia, że potrawy zyskują wyrazisty smak oraz aromat. Zawdzięczamy to właściw

    Przeczytaj więcej...
  • Uprawa mięty
    Uprawa mięty

    Nic nie gasi tak pragnienia w ciepłe letnie dni jak wystudzony napój ze świeżo zaparzonych liści mięty lub schłodzony sok miętowy. Miętowe cukierki są idealne, gdy zaschnie nam w gardle, a miętowa guma najlepiej odświeża oddech.

    Przeczytaj więcej...
  • Uprawa Bazylii
    Uprawa Bazylii

    Bazylia to roślina jednoroczna, pochodząca z terytorium Azji oraz Afryki. Aktualnie uprawia się ponad sto pięćdziesiąt jej odmian. Roślina jest częściowo odporna na mróz. W kuchni używane są liście zioła, których dodaje się do przygotowywanych potraw.

    Przeczytaj więcej...
  • Rumianek
    Rumianek

    Pięknie wyglądają pola, na których rosną Rumianki, Maki i Chabry. Zbierając te kwiaty często tworzymy z nich ładniejsze kompozycje niż z kwiatów ogrodowych czy tych kupionych w kwiaciarni. Rumianek poza odmianami polnymi posiada, także odmiany ogrodowe.

    Przeczytaj więcej...