Pozostałe zioła
Poza tym, warto wspomnieć o ziołach powszechnie rosnących w naszym rodzimym krajobrazie, najczęściej uznawanych za chwasty. O naszą przemianę materii oraz układ pokarmowy zadba m.in. fiolek trójbarwny, krwawnik pospolity, łopian większy, mniszek lekarski. Fiołek trójbarwny (Viola tricolor) wykazuje działanie moczopędne oraz poprawia przemianę materii. Krwawnik pospolity (Achillea millefolium) wykorzystywany był przede wszystkim jako środek przeciw krwawieniom. Należy jednak pamiętać, że powoduje także wzmożenie wydzielania soków trawiennych, a więc wspomaga przemianę materii oraz przyswajalność pokarmów. Łopian większy (Arctium lappa) także działa wspomagająco na przemianę materii, podobnie jak mniszek pospolity, z którego liści można przyrządzić zdrową sałatkę.
Zioła- jak stosować ?
Zioła należy stosować zgodnie z recepturami, zaleceniami lekarza oraz ulotką, jeżeli zostały zakupione w aptece czy też sklepie zielarskim. Obecnie nie brakuje ziół w formie leków, gdzie wykorzystuje się to co w danym gatunku najcenniejsze. Z pewnością taka forma pozwala na łatwiejsze stosowanie. Wszelkiego rodzaju herbatki zaparzamy w taki sposób jak zaleca producent (nie wrzątkiem). Pamiętajmy, że przy niewłaściwym sporządzaniu ziół, można utracić sporo z ich cennych właściwości.
Zioła są także doskonałym sposobem na podniesienie walorów smakowych i aromatycznych, przyrządzanych potraw. Wiele ziół i przypraw poprawia także przemianę materii, wpływając min. na stymulację procesów trawiennych, pozytywnie oddziałując na perystaltykę jelit oraz wypróżnianie.
Zioła najczęściej stosujemy pod postacią herbaty, ale możliwości przyrządzania ziół jest zdecydowanie więcej. Oto podstawowe formy przyrządzania ziół, z którymi możemy się spotkać:
• Napar- powstaje w wyniku zalania zioła gorącą wodą ( nie wrzątkiem) w wyniku czego dochodzi do ekstrahowania substancji czynnych.
• Nalewka- wyciąg uzyskiwany poprzez ekstrakcję surowca m.in. spiritusem.
• Sok
• Odwar- powstaje w wyniku gotowania surowca zielarskiego.
• Wyciąg – powstaje poprzez zalanie surowca zielarskiego np. wodą.
Poza tym zioła możemy sobie przygotować w stanie surowym np. sałatkę z mniszka lekarskiego. Wystarczy ściąć ziele, pokroić, doprawić i gotowe.
Zioła z ogrodu
Na działce czy też w ogrodzie, zazwyczaj panują takie warunki, które pozwalają na założenie ogrodu ziołowego. Warto uprawiać zioła w ogrodzie nie tylko dla ich właściwości, ale także dlatego, że w odpowiedniej stylistyce, potrafią zachwycać i podkreślać naturalistyczny charakter kompozycji. Oczywiście uprawiamy je przede wszystkim dla ich wyjątkowych właściwości.
2 komentarzy
Dodał: Klaudi , Tytuł: afrykańskie mango
Czy stosował może ktoś afrykańskie mango?
Dodał: Mariola, Tytuł: Zioła Szwedzkie
Mi w odchudzaniu pomagają zioła szwedzkie. Codziennie pije dwie łyżeczki nalewki z ziół wymieszanej w herbacie i dzięki temu czuję że mam o wiele lepsze trawienie i szybciej tracę niepotrzebne kilogramy. Polecam bo są naprawdę skuteczne.