Warzywa i owoce w walce z przeziębieniami i grypą

Warzywa i owoce w walce z przeziębieniami i grypą

1 komentarzy

Najlepszym sposobem na przyswojenie z warzyw dużej ilości cennych składników przez organizm, jest picie świeżo wyciśniętego soku. Jeśli dysponujecie sokowirówką, poświęćcie 15 minut dziennie na własne zdrowie i przygotujcie kombinacje soków. Jeśli macie pewność, że warzywa są w 100% ekologiczne (np. z waszej działki ) możecie ich użyć razem ze skórką, po dokładnym wymyciu bieżącą wodą. W innym przypadku lepiej obierzcie je przed przygotowaniem soku. Możecie np. zmieszać sok z korzenia pietruszki, marchewki, buraka oraz jabłka, doprawić odrobiną miodu do smaku lub posolić i dodać nieco oleju. Dodatek tłuszczu pomoże przyswoić cenną witaminę A.  Jeśli dodamy do tego kilka liści kapusty, to bomba witaminowa będzie nie do przecenienia. Kapusta bowiem nie ustępuje wartościom odżywczym pietruszce, a ponadto posiada silne właściwości przeciwzapalne i zawiera siarkę, która wpływa korzystnie na skórę oraz włosy. Również kiszona kapusta to wiele cennych składników, a przoduje w jej składzie oczywiście witamina C. Nie możemy zapomnieć  też o selerze. To także źródło ogromnej ilości witamin, przede wszystkim z  grupy B, ale również C, E, A, PP oraz kwasu foliowego i mnóstwa skł. mineralnych.  Pożądanym zwyczajem jest też picie herbatek ziołowych, a ze szczególnie wartościowych należy polecić oczywiście pokrzywę, lipę, jeżówkę czy kwiat czarnego bzu

Na zdrowie…

Tyle tylko wypada życzyć wszystkim tym, którzy zdecydują się sięgnąć po naturalne witaminy. Tych specyfików raczej nie da się przedawkować, w przeciwieństwie do tabletek. A ponieważ zawarte w nich związki są naturalne, znacznie łatwiej są przyswajane przez organizm. No chyba że ktoś jest uczulony na poszczególne warzywa czy owoce. Ale na ogół również wtedy pozostaje do dyspozycji pewna część takich, które nie szkodzą. Dlatego sięgajmy po nie tak często, jak to tylko możliwe.

 

Katarzyna Józefowicz


Bibliografia:
1.    Prof. Roch W. Doruchowski „Czosnek – zimowy lekarz”, Działkowiec 12/08, str. 44/45

czytaj dalej...

1 komentarzy

  1. Dodał: Monia, Tytuł: warzywka dobre na wszystko

    wreszcie coś nie tylko o syropach z czosnku i cebuli :D Ja wspomagam się pełnowartościow dietą, bo jest duzo tańsza i zdrowsza niż tabetki i syropy na odpornosc do kupieni w aptece ;P Rosołki, zupa marchewkowo-pomidorowa (z grypoodporni), do tego dużo ryb i kasz, a nawet ciasto (marchewkowe ;)... Ogólnie warzywa to samo dobro i nie ma co ślepo polegac na produktach z apteki, bo najlepsze specyfiki są w zasięgu ręki ;)

Dodaj swój komentarz

Zobacz także