Nawożenie – Najlepiej zastosować nawozy organiczne oraz nawozy wieloskładnikowe, jak na przykład Azofoska.
Temperatura – Sałata będzie dobrze rosła w temperaturze pięciu stopni. Jednak najładniejsze główki wytworzy przy temperaturze około czternastu stopni.
Zbiór sałaty – Najpierw zbieramy te sałaty, które mają najlepiej rozwiniętego głąba, musi on być twardy. Warzywo zbieramy rano i odcinamy je nożem.
Choroby i szkodniki
Sałata bardzo smakuje ślimakom, dlatego przygotowując do jedzenia trzeba ją bardzo dokładnie obejrzeć czy nie ma gdzieś ukrytego szkodnika i starannie umyć warzywo.
Zabiegi pielęgnacyjne
Roślina lubi, gdy ziemia wokół niej jest odchwaszczona, spulchniona i nigdy nie brakuje jej wody.
Sadzonki sałaty należy po posadzeniu przerywać.
Zastosowanie
Warzywo ze względu na znikomą ilość kalorii stanowi podstawę diety odchudzającej. Poprawia, również trawienie i zawiera w sobie żelazo, potas oraz wapń, a także witaminę C. Jest więc bardzo zdrowe i należy go dużo jeść.
Agnieszka Krakowiak
0 komentarzy