Uprawa sałaty

Uprawa sałaty

Skomentuj artykuł

Nawożenie –  Najlepiej zastosować nawozy organiczne oraz nawozy wieloskładnikowe, jak na przykład Azofoska.

Temperatura – Sałata będzie dobrze rosła w temperaturze pięciu stopni. Jednak najładniejsze główki wytworzy przy temperaturze około czternastu stopni.

Zbiór sałaty –  Najpierw zbieramy te sałaty, które mają najlepiej rozwiniętego głąba, musi on być twardy. Warzywo zbieramy rano i odcinamy je nożem.

Choroby i szkodniki

Sałata bardzo smakuje ślimakom, dlatego przygotowując do jedzenia trzeba ją bardzo dokładnie obejrzeć czy nie ma gdzieś ukrytego szkodnika i starannie umyć warzywo.

Zabiegi pielęgnacyjne

Roślina lubi, gdy ziemia wokół niej jest odchwaszczona, spulchniona i nigdy nie brakuje jej wody.
Sadzonki sałaty należy po posadzeniu przerywać.

Zastosowanie

Warzywo ze względu na znikomą ilość kalorii stanowi podstawę diety odchudzającej. Poprawia, również trawienie i zawiera w sobie żelazo, potas oraz wapń, a także witaminę C. Jest więc bardzo zdrowe i należy go dużo jeść.

Agnieszka Krakowiak

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także