Rzepa jest warzywem dwuletnim. Zalicza się ją do rodziny Krzyżowych. Dawniej karmiono ją jedynie zwierzęta domowe. Dopiero od niedawna gości na naszych stołach. Jadalny jest zarówno korzeń jak i młode listki warzywa.
Uprawa Rzepy
Stanowisko – Najkorzystniejsze dla rośliny jest stanowisko słoneczne lub pół cieniste, może być nawet chłodniejsze.
Podłoże – Najlepsze pod uprawę warzywa są gleby piaszczysto – gliniaste i żyzne. Gleba nie może być zakwaszona.
Podlewanie – Rzepę należy podlewać, zawsze wtedy, gdy z powodu braku opadów deszczu warzywo ma za suche podłoże.
Rozmnażanie – Rzepę siejemy do gruntu w okresie od kwietnia do sierpnia. Nasiona kiełkują w temperaturze trzech stopni. Jak siewki wzejdą, to należy je przerwać.
Nawożenie – Roślinę nawozi się nawozami organicznymi, czyli kompostem i obornikiem.
Zabiegi pielęgnacyjne
Warzywo uprawia się w trzecim roku po tym jak pole zostanie nawiezione obornikiem.
Rzepa nie może rosnąć na stanowiskach, które uprzednio zajmowały inne rzepy czy rośliny kapustne.
W czasie wzrostu roślinie należy zapewnić wilgotne podłoże co przyczyni się do otrzymania w pełni wartościowego warzywa.
Zbiór Rzepy
Warzywo zbiera się po około ośmiu tygodniach od wysiania nasion do gruntu. Wczesne odmiany wyrywamy z grządki ręcznie. W przypadku odmian późnych, które zbieramy w miesiącach październik, listopad może być konieczne użycie przy zbiorze wideł, ponieważ ciężko się je wyjmuje z ziemi. Odmiany te są łatwe w przechowywaniu, idealnie nadają się do tego piwnice oraz kopce.
Zastosowanie
Rzepa zawiera w sobie sole mineralne, między innymi: magnez, żelazo, wapń, cynk, fosfor oraz potas, a także jod. Poza tym jest bogata, również w witaminy C oraz B1, a także B2 i B6, jak również w prowitaminę A. Warzywo działa, także bakteriobójczo i łagodzi suchy kaszel. Poza tym pomaga przy przeziębieniach i jest moczopędne.
Rzepa działa, również wzmacniająco na włosy.
Korzeń rzepy jada się, gdy jest on ugotowany. Surowe warzywo dodaje się do surówek, wyostrza ono ich smak.
Gdy trzymamy w lodówce dość długo obraną ze skóry rzepę, to zaczyna w niej nieprzyjemnie pachnieć.
W Polsce najczęściej uprawia się dwie odmiany warzywa Goldball i Schneeball.
Odmianę Schneeball zbiera się w lecie i jest ona średnio-wczesna. Jej skóra jest białego koloru.
Natomiast Goldball to odmiana, którą zbieramy na jesieni. Charakteryzuje ją żółta skóra.
Agnieszka Krakowiak
0 komentarzy