Uprawa Rzepy

Uprawa Rzepy

Skomentuj artykuł

Rzepa jest warzywem dwuletnim. Zalicza się ją do rodziny Krzyżowych. Dawniej karmiono ją  jedynie zwierzęta domowe.  Dopiero od niedawna gości na naszych stołach. Jadalny jest zarówno korzeń jak i młode listki warzywa. 

Uprawa  Rzepy

Stanowisko  –  Najkorzystniejsze dla rośliny jest stanowisko słoneczne lub pół cieniste, może być nawet chłodniejsze.

Podłoże –   Najlepsze pod uprawę warzywa są gleby piaszczysto – gliniaste i żyzne.  Gleba nie może być zakwaszona.

Podlewanie –  Rzepę należy podlewać, zawsze wtedy, gdy z powodu braku opadów deszczu warzywo ma za suche podłoże.

Rozmnażanie –     Rzepę siejemy do gruntu w okresie od kwietnia do sierpnia. Nasiona kiełkują w temperaturze trzech stopni. Jak siewki wzejdą, to należy je przerwać.

Nawożenie –   Roślinę nawozi się nawozami organicznymi, czyli kompostem i obornikiem.

Zabiegi pielęgnacyjne

Warzywo uprawia się w trzecim roku po tym jak pole zostanie nawiezione obornikiem.
Rzepa nie może rosnąć na stanowiskach, które uprzednio zajmowały inne rzepy czy  rośliny kapustne.

W czasie wzrostu roślinie należy zapewnić wilgotne podłoże co  przyczyni się  do otrzymania w pełni wartościowego warzywa.

Zbiór  Rzepy

Warzywo zbiera się po około ośmiu tygodniach od wysiania nasion do gruntu. Wczesne odmiany wyrywamy z grządki ręcznie. W przypadku odmian późnych, które zbieramy w miesiącach październik, listopad może być konieczne użycie przy zbiorze wideł, ponieważ ciężko się je wyjmuje z ziemi. Odmiany te są łatwe w przechowywaniu, idealnie nadają się do tego piwnice oraz kopce.

Zastosowanie

Rzepa zawiera w sobie sole mineralne, między innymi:  magnez, żelazo, wapń, cynk, fosfor oraz potas, a także jod. Poza tym jest bogata, również w witaminy  C oraz B1, a także  B2 i B6, jak również w  prowitaminę A. Warzywo działa, także bakteriobójczo i łagodzi suchy kaszel.  Poza tym pomaga przy przeziębieniach i jest moczopędne.

Rzepa działa, również wzmacniająco na włosy. 

Korzeń rzepy jada się, gdy jest on ugotowany. Surowe warzywo dodaje się do surówek, wyostrza ono ich smak.

Gdy trzymamy w lodówce dość długo obraną ze skóry rzepę, to zaczyna w niej  nieprzyjemnie pachnieć.

W Polsce najczęściej uprawia się dwie odmiany warzywa Goldball i Schneeball.
Odmianę Schneeball zbiera się w lecie i jest ona średnio-wczesna. Jej skóra jest  białego koloru.
Natomiast Goldball to odmiana, którą zbieramy na jesieni. Charakteryzuje ją żółta skóra.

Agnieszka Krakowiak

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Koniecznie zobacz: