Uprawa rabarbaru

Uprawa rabarbaru

2 komentarzy

Zabiegi pielęgnacyjne

Przede wszystkim należy roślinę odchwaszczać.

Trzeba, również pozbywać się pędów kwiatostanowych, ich rozwój  uniemożliwia rozwój karpy i powstawanie paków liściowych. Poza tym w kolejnym roku uprawy otrzymujemy mniejszy plon.

Choroby i szkodniki

Rabarbarowi zagraża między innymi zgnilizna karp oraz zgnilizna ogonków liściowych. Choroby wywołują grzyby i bakterie. Poza tym roślinom dokucza, również mączniak rzekomy, plamistość liści oraz rdza rabarbaru.

Zastosowanie
 

Z korzeni warzywa wytwarza się leki. Roślina nadaje się na przetwory i do konserwowania. Powstają z niej smaczne kompoty, soki, wina oraz dodawana jest do ciast.

Jadalne części rośliny  zawierają dużo witaminy C oraz soli mineralnych.

W związku ze spożywaniem rabarbaru istnieje pewne niebezpieczeństwo, odwapnia on organizm wytwarzając tak zwany szczawian wapnia, może on odkładać się w organizmie w formie kamieni nerkowych.

Agnieszka Krakowiak

2 komentarzy

  1. Dodał: marta, Tytuł: nieznane szkodniki

    nie znam tych szkodników , ale lubię pielęgnować rabarbar , ;)

  2. Dodał: karolla, Tytuł: nie miałam pojęcia

    nie wiedziałam ze rabarbar może odwapniać organizm. zawsze chętnie robię kompot rabarbarowy... teraz 5 x się zastanowię

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Koniecznie zobacz: