Zabiegi pielęgnacyjne
Przede wszystkim należy roślinę odchwaszczać.
Trzeba, również pozbywać się pędów kwiatostanowych, ich rozwój uniemożliwia rozwój karpy i powstawanie paków liściowych. Poza tym w kolejnym roku uprawy otrzymujemy mniejszy plon.
Choroby i szkodniki
Rabarbarowi zagraża między innymi zgnilizna karp oraz zgnilizna ogonków liściowych. Choroby wywołują grzyby i bakterie. Poza tym roślinom dokucza, również mączniak rzekomy, plamistość liści oraz rdza rabarbaru.
Zastosowanie
Z korzeni warzywa wytwarza się leki. Roślina nadaje się na przetwory i do konserwowania. Powstają z niej smaczne kompoty, soki, wina oraz dodawana jest do ciast.
Jadalne części rośliny zawierają dużo witaminy C oraz soli mineralnych.
W związku ze spożywaniem rabarbaru istnieje pewne niebezpieczeństwo, odwapnia on organizm wytwarzając tak zwany szczawian wapnia, może on odkładać się w organizmie w formie kamieni nerkowych.
Agnieszka Krakowiak
2 komentarzy
Dodał: marta, Tytuł: nieznane szkodniki
nie znam tych szkodników , ale lubię pielęgnować rabarbar , ;)
Dodał: karolla, Tytuł: nie miałam pojęcia
nie wiedziałam ze rabarbar może odwapniać organizm. zawsze chętnie robię kompot rabarbarowy... teraz 5 x się zastanowię