Uprawa Bakłażana

Uprawa Bakłażana

Skomentuj artykuł

Warzywo nie jest polecane do jedzenia dla: małych dzieci, osób z chorobami nerek czy przewodu pokarmowego oraz kobiet w ciąży.

Bakłażan należy do warzyw ciężko strawnych.

Zbiór Bakłażana

Przy ciepłym lecie i odpowiedniej pielęgnacji, pierwsze warzywa zbiera się po około trzydziestu dniach od momentu kwitnienia. Zbieramy je zanim będą w pełni dojrzałe. Powinny mieć błyszczącą fioletową skórę i biały miąższ  Warto zbierać je w odpowiednim czasie, ponieważ nie zebrane na czas warzywa nabierają brązowego koloru, matowieją i tracą smak.

Choroby i szkodniki

Bakłażanowi zagrażają m.in.: przędziorki,  mszyce oraz wciornastki, a także stonka.

Zastosowanie

Bakłażan pomaga między innymi przy chorobach serca oraz obniża poziom cholesterolu we krwi i zapobiega miażdżycy. Jest również  mało kaloryczny.  Warzywo zawiera w sobie potas, żelazo, wapń oraz fosfor, a także  witaminę C i A. Poza tym jest, także bogate w błonnik.

W kuchni warzywa faszeruje się, dodaje do zapiekanek, dusi, smaży czy gotuje.
Do uprawy w szklarni, tunelu foliowym jak i gruncie, poleca się następujące odmiany: Liona, Epic, Bonica i Adona. 

Agnieszka Krakowiak

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Koniecznie zobacz: