Zastosowanie w kosmetyce
Dzięki właściwościom dezynfekującym, ściągającym i przeciwzapalnym, olejek stosowany jest jako składnik past do zębów, płynów do płukania ust, dezodorantów, mydeł, szamponów. Wyciągi wodne polecane są do kąpieli i płukanek. Są też doskonałym środkiem do pielęgnacji włosów (dla brunetek), nadającym im bardziej wyrazisty kolor i połysk.
Szałwia lekarska w kuchni
Młode liście szałwii charakteryzują się specyficznym, silnym korzennym aromatem i gorzkawo- cierpkim smakiem. Są wspaniałą przyprawą zwłaszcza do tłustych mięs, wędlin i pasztetów, a także do sosów, ryb, twarogu, sałatek i kanapek. W rejonach północnych Włoch, w Szwajcarii, w południowych Niemczech znane są ciasteczka szałwiowe zwane myszkami. Są to świeże liście szałwii, maczane w cieście naleśnikowym i smażone na maśle.
Miód szałwiowy
Szałwia lekarska jest rośliną miododajną. Miód wytwarzany z tej rośliny jest bardzo aromatyczny i wysoko ceniony. Spożywanie miodu szałwiowego zalecane jest w chorobach układu pokarmowego, w stanach zapalnych oraz wrzodach żołądka i dwunastnicy.
Anna Jędrzejewska
źródła: Kohlmünzer S., Farmakognozja (2007)
Senderski M., Prawie wszystko o ziołach
Panacea-Leki ziołowe/3/2009
Zioła dla zdrowia i urody. Praktyczny poradnik (wyd. Agora)
0 komentarzy