Syrop z cebuli

Syrop z cebuli

Skomentuj artykuł

Warzywo nie dla wszystkich

Niestety, ze wspaniałych właściwości cebuli nie wszyscy mogą korzystać jednak bez ograniczeń, ponieważ warzywo jest cięzkostrawne. Z tego powodu osoby z problemami trawiennymi oraz chorobami żołądka, powinny stosować ją z umiarem lub zupełnie z niej zrezygnować, gdyż może im przysporzyć więcej kłopotów niż przynieść korzyści. Poza tym należy zawsze pamiętać, że jeśli objawy choroby (np. przeziębienia) nie ustąpią w ciągu kilku dni zażywania syropu cebulowego, należy bezzwłocznie udać się do lekarza, gdyż skutki źle leczonej grypy mogą być bardzo poważne, a objawy przypominające przeziębienie, mogą okazać się zupełnie inną, znacznie poważniejszą chorobą, z którą sama cebula raczej sobie nie poradzi.

Syrop z cebuli

Syrop z cebuli

Przy cebuli wszyscy płaczą...

Warto wiedzieć, że za charakterystyczne objawy pieczenia i łzawienia oczu towarzyszące krojeniu cebuli, odpowiedzialne są między innymi związki siarki oraz enzymy. Procesy chemiczne, zachodzące w krojonym warzywie, powodują wytworzenie i uwolnienie substancji lotnych, drażniących błonę śluzową oczu. Ten niezbyt przyjemny efekt można spróbować nieco złagodzić, stosując jedną z kilku sprawdzonych metod np. kroić cebulę wcześniej schłodzoną w lodówce i to najlepiej przy otwartym oknie, do krojenia używać dobrze naostrzonego noża (który będzie kroił, a nie miażdżył tkankę), podczas pracy oddychać ustami, a nie nosem lub też trzymać w ustach zapałki (siarką skierowane na zewnątrz – prawdopodobnie wiążą uwalniany z cebuli gaz). Osoby wyjątkowo wrażliwe lub narażone na częsty kontakt z krojoną cebulą, mogą spróbować użyć gogli pływackich lub poszukać inspirowanego nimi gadżetu kuchennego czyli gogli antycebulowych.


Autor: Katarzyna Józefowicz

Źródła:
1.    „Działkowiec” 1/06 „Wartość odżywcza i zdrowotna warzyw cebulowych” prof. R.W. Doruchowski
1.    „Rośliny przyprawowe” B. Hlava, D. Lanska, PWRiL W-wa 1983r.
2.    „Warzywa wędrują za człowiekiem” B. Kuźmiński LSW W-wa 1975r.
2.    Wikipedia
czytaj dalej...

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Kategorie

Koniecznie zobacz: