Soczewica - uprawa, właściwości i zastosowanie

Soczewica - uprawa, właściwości i zastosowanie

Skomentuj artykuł

Zbiór

Zbiór soczewicy jest utrudniony przede wszystkim ze względu na niskie osadzenie strąków na roślinie. Soczewica, która nie jest uprawiana na dużej powierzchni może być zbierana wieloetapowo przez koszenie i młócenie kombajnem, w którym powinno się obniżyć zespół żniwny na minimalną wysokość cięcia. Jeżeli wyleganie jest jednokierunkowe należy zastosować podnośniki wyległych roślin. Po wymłóceniu nasiona powinny być osuszone tak, aby wilgotność wynosiła poniżej 15 %.


Formy spożywania

 

W przemyśle spożywczym soczewica jest stosowana do produkcji koncentratów zup a także puree. Na co dzień soczewicę wykorzystuje się do gotowania zup, sałatek lub gulaszy i pasuje do takich przypraw jak curry czy mięta. Z mielonej soczewicy również produkuje się mąkę, a w krajach azjatyckich przygotowuje się z niej chleb. Soczewica jest również popularna w żywieniu ekologicznym, ponieważ jest zdrowa i bogata w białko. Bardzo często są wykorzystywane kiełki soczewicy, w których jest zawarty kwas foliowy.

 

Soczewica

 

Soczewica

czytaj dalej...

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Kategorie

Koniecznie zobacz: