Seler Naciowy

Seler Naciowy

Skomentuj artykuł

Zastosowanie
 

Z  selera  naciowego robi się smaczne surówki, dodaje go do zup i dań mięsnych. Poza tym  z warzywa powstają przyprawy kuchenne, z liści selera i suszonych nasion.  Nasiona  mają właściwości przeciw zapalne oraz uspokajające. Ostatnie badania naukowców wskazują, iż wyciąg z nasion selera naciowego pomaga przy bólu  reumatycznym oraz zmniejsza poziom kwasu moczowego. Jedzenie na surowo łodyg selera naciowego korzystnie wpływa na pracę serca.  Poza tym spożywanie warzywa pomaga, także w przypadku leczenia raka żołądka. Natomiast nasiona selera naciowego są przydatne przy leczeniu astmy oraz zapalenia oskrzeli.

Ogonki selerów możemy jeść pokrojone w kostkę i podawane z majonezem lub duszone jak na przykład cukinia. Przyrządzone w obydwu formach są bardzo smaczne.

Warzywo zawiera dużo soli mineralnych, na przykład wapnia i żelaza oraz witaminę C.
Zalecana jest ostrożność, gdy…..

Warzywo może powodować uczulenie, a nawet zapalenie skóry, u osób, które dotykały selera naciowego trzymając go w ręku, albo jadły go.
Do uprawy polecane są odmiany: Helios oraz Zefir.

Agnieszka Krakowiak

 

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Koniecznie zobacz: