Skrzynki z jabłkami należy tak ustawić w pomieszczeniu, aby nie stykały się bezpośrednio z podłożem, należy zapewnić swobodny obieg powietrza. Skrzynie można postawić na drewnianych podestach. Aby spowolnić proces dojrzewania owoców, możemy nakryć je workiem foliowym. Pamiętajmy, że temperatura nie może spaść poniżej zera. W razie potrzeby owoce należy okryć. Problem z ujemną temperaturą może pojawić się dopiero w grudniu i styczniu, wcześniej problemem jest zbyt wysoka temperatura, tak więc kontrolujmy ją, poprzez nocne wietrzenie.
W okresie przechowywania owoców w zależności od tego na ile jest to możliwe usuwajmy owoce nadgnite, ale nie kosztem ciągłego przerzucania owoców, gdyż ono także niekorzystanie wpływa na przechowywane owoce.
Przechowywanie owoców
Zagrożenia – choroby przechowywanych owoców
Przechowywane owoce narażone są na liczne zmiany chorobowe zazwyczaj o podłożu grzybowym, a także fizjologicznym.
Choroby grzybowe
Zaczątkiem choroby są oczywiście grzyby, które infekują owoc najczęściej w uszkodzonym miejscu. Może to być np. zdarta, przecięta skórka podczas zrywania bądź transportu owoców.
Do najczęstszych chorób pojawiających się na przechowywanych owocach zaliczymy m.in.
Brunatna zgnilizna owoców (owoce porażone przez grzyb jeszcze przed zerwaniem, choroba poraża gniazdowo, tak więc, zainfekowane owoce nie nadają się do przechowania)
Gorzka zgnilizna owoców ( owoce porażone są jeszcze przed zerwaniem, choroba prowadzi do zgnilizny całego owocu)
Szara pleśń (gnijące owoce pokryte szarawym nalotem)
Brudna plamistość jabłek
Choroby fizjologiczne
Oparzelizna powierzchniowa (brunatne plamy na powierzchni owocu, szybko rozprzestrzeniające się, miąższ nie uszkodzony)
Gorzka plamistość podskórna (brązowawe plamki na skórce, nieznacznie zagłębione, powodujące zmiany miąższu w miejscu ich pojawienia się)
Szklistość miąższu
Przechowywane owoce, bardzo często podlegają procesom gnilnym, z wielu przyczyn, co już zostało odpowiednio zobrazowane w poprzednim podpunkcie. Chciałbym na koniec zwrócić Państwa uwagę na fakt, że owoce z tego typu zmianami, nie powinny być spożywane. Bardzo często zdarza nam się usunąć część zepsutą jabłka, a resztę spożyć. Należy zdać sobie sprawę, że w trakcie procesów gnilnych, które zapoczątkowały wybrane grzyby, dochodzi także do uwalniania substancji toksycznych, szkodliwych dla zdrowia człowieka. Dlatego też owoce nadgniłe nie nadają się do spożycia.
Tekst: Grzegorz Bogucki
0 komentarzy