Placki z cukinii

Placki z cukinii

Skomentuj artykuł

Cukinie obieramy że skóry, ścieramy na kartce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy na sicie nawet na 1 godzinę, po czym dobrze odcedzamy. To bardzo ważny element przygotowania dobrych placków, gdyż cukinia puszcza mnóstwo soku i jeśli niewyciśnięty miąższ od razu po starciu dodamy do ciasta, będzie ono wodniste i nie osiągnie właściwej konsystencji, przez co może się rozpadać podczas smażenia. Kiedy cukinia jest już na sicie, w misce dobrze ubijmy jajko, następnie dodajmy do niego mocno odciśniętą cukinię i zagęszczamy ciasto odpowiednią ilością mąki. Na końcu można już doprawić solą i pieprzem. Placki należy smażyć do zrumienienia każdej strony, na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego oleju roślinnego. Gotowe znakomicie smakują jako samodzielne danie, ale równie dobrze mogą być podawane z rozmaitymi dipami bądź sosami, najlepiej na bazie jogurtu lub śmietany.

Rozmaite możliwości

Oczywiście podany wariant jest najprostszą wersją placków, gdyż ciasto można wzbogacać rozmaitymi dodatkami smakowymi, z których najpopularniejsze są: cebula, szczypiorek, marchewka, koperek, mięta, natka pietruszki, żółty ser, czosnek oraz przyprawami jak np.: zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, curry, chili, słodka papryka. Oczywiście uzupełniając podstawowy przepis innymi składnikami, odpowiednio dostosowujemy ilość potrzebnej maki tak, aby uzyskać dość gęstą konsystencję ciasta naleśnikowego. Jeśli okaże się jednak zbyt gęste, możemy je lekko rozcieńczyć dodając odrobinę mleka. Pamiętajmy tylko, aby nie przesadzać z nadmierną ilością dodatków, szczególnie w postaci aromatycznych przypraw, gdyż mogą one całkowicie zdominować subtelny smak podstawowego warzywa, jakim jest w tym przypadku cukinia.

Placki z cukinii

Placki z cukinii

Komponowanie własnego, niepowtarzalnego smaku jest dużą przyjemnością, a uzyskaną według własnego pomysłu potrawą, możemy bardzo przyjemnie zaskoczyć naszych bliskich oraz przyjaciół.

Autor: Katarzyna Józefowicz

czytaj dalej...

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Kategorie

Koniecznie zobacz: