Zbiór
Ziele możemy pozyskiwać na bieżąco- w razie potrzeby. W przypadku zbioru lebiodkę pospolitą ścinamy na wysokości kilku centymetrów nad ziemią- w okresie jej kwitnienia. Wówczas to, ziele jest najbardziej aromatyczne i najodpowiedniejsze do zbioru. W pierwszym roku uprawy przeprowadzamy jeden zbiór, natomiast w latach następnych 2- 3 zbiory. Ścięte ziele najlepiej związać w pęczki.
Pozyskane ziele należy najpierw dokładnie wysuszyć w suchym, ciepłym oraz zabezpieczonym przed słońcem miejscu. Temperatura suszenia nie powinna przekraczać 30- 35 °C. Po wysuszeniu odrzucamy zdrewniałe pędy, a ziele przechowujemy w szczelnych pojemnikach bądź woreczkach. Odpowiednie przechowywanie ma na celu zachowanie jego wyrazistego aromatu. Suszone ziele jest bardziej aromatyczne niż świeże.
Właściwości oregano
Origanum vulgare zawiera wiele substancji aktywnie czynnych, które decydują o jego zastosowaniu, zarówno w lecznictwie jak i w kuchni. Zawiera ono m.in. olejek eteryczny w którego składzie znajdziemy tymol, karwakrol, alkohole, fitoncydy, a a także garbniki, gorycze, flawonoidy, kwasy organiczne, witaminę C.
Zastosowanie w lecznictwie
Właściwości lecznicze lebiodki pospolitej znane są i wykorzystywane już od starożytności. Może w czasach odległych przypisywano jej zbyt dużą moc, ale nauka potwierdza, że oregano ma dobroczynny wpływ na organizm człowieka na różnych płaszczyznach. Olejek eteryczny ma właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne. Ziele lebiodki pobudza apetyt, działa wykrztuśnie (kaszel, problemy z układem oddechowym), przeciwbiegunkowo (garbniki) oraz jest stosowane przy atonii jelit, a więc problemach związanych ze skurczami mięśni gładkich lub mięśni poprzecznie prążkowanych. Stosowana także przy reumatyzmie oraz bezsenności. Ziele może być stosowane w formie naparu oraz licznych mieszanek ziołowych.
Zastosowanie w kuchni
Ze względu na korzenny zapach i gorzkawy smak, lebiodka pospolita znalazła szerokie zastosowanie jako roślina przyprawowa. Zioło bardzo popularne zwłaszcza w kuchni francuskiej, włoskiej, hiszpańskiej, a nawet meksykańskiej. Przyprawa doskonała do różnych mięs, sosów, pizzy, zup, ryb, serów, dań z pomidorami, sałatek, makaronów.
0 komentarzy