Odmiany ziemniaków

Odmiany ziemniaków

2 komentarzy

Ziemniak jest jedną z najważniejszych roślin uprawnych na świecie o bardzo szerokim zastosowaniu. Jego bulwy wykorzystuje się do bezpośredniego spożycia (pieczone, gotowane), produkcji przetworów (puree, frytki, chipsy), do produkcji skrobi, alkoholu i na pasze dla zwierząt.

W związku z tak szerokim użytkowaniem wyselekcjonowano szereg odmian, które różnią się od siebie szeregiem cech. Pierwszą z nich jest termin zbioru - od odmian bardzo wczesnych po późne. Szczególnie w naszym kraju zarejestrowanych jest bardzo dużo odmian bardzo wczesnych i wczesnych, przydatnych do przyspieszonego zbioru bulw. Jeśli chodzi o przeznaczenie bulw, wyróżniamy odmiany przemysłowe i jadalne. W drugiej grupie znajdują się odmiany w typie sałatkowym (zwarte i jędrne po ugotowaniu), ogólnoużytkowe oraz mączyste (rozsypujące się). Oczywiście istnieje także wiele odmian posiadających cechy pośrednie.

Warto do uprawy przeznaczyć bulwy takiej odmiany, która będzie charakteryzowała się względna odpornością na choroby ziemniaka, a wśród nich te najbardziej uciążliwe: zarazę ziemniaka oraz choroby wirusowe. Ważną cechą będzie także odporność na mątwika ziemniaczanego - wszystkie odmiany zagraniczne i większość odmian krajowych posiada już tę cechę.


Przegląd polecanych odmian ziemniaka z uwzględnieniem pory zbioru bulw:

Bardzo wczesne:

Agata’ – odmiana jadalna dająca bulwy o regularnym kształcie i płyto zagłębionych oczkach. Miąższ jasnożółty o niskiej zawartości suchej masy. Dobrze plonująca, jednak dość podatna na parcha odmiana.

Arielle’ – jadalna odmiana ogólnoużytkowa wytwarzająca duże bulwy o jasnożółtym miąższu, który nie ciemnieje zarówno na surowo jaki i po ugotowaniu. Podatna na zarazę ziemniaka.

Denar’ – wczesna, bardzo plenna odmiana ogólnoużytkowa, dobra do sałatek. Produkuje bardzo duże, kształtne  bulwy o jasnożółtym miąższu. Podatna na porażenie przez zarazę ziemniaka.

Fresco’ – odmiana jadalna, ogólnoużytkowa oraz do produkcji frytek. Bulwy maja. Dostarcza dużych i średnio dużych, owalnych bulw o żółtej skórce i jasnożółtym miąższu. Nie nadaje się do przechowywania.

Impala’ – odmiana jadalna dobra do produkcji frytek i chipsów. Średniej wielkości bulwy maja skórkę w jasnożółtym kolorze i taki sam miąższ. Daje wysokie plony, jest wytrzymała na suszę i mało podatna na parcha. Nadaje się do długiego przechowywania. Często dostępna w handlu w sklepach wielkopowierzchniowych.

Odmiany ziemniaków

Odmiany ziemniaków

Irys’ – odmiana o dużych bulwach z jasnożółtą skórką i białym miąższem w typie ogólnoużytkowym. Polecana także do produkcji frytek i na mrożonki.

Lord’ – jadalna odmiana typu ogólnoużytkowego i sałatkowego o bardzo dużych, lekko okrągławych bulwach i jasnożółtym miąższu. Odporna na zakażenia wirusowe, lecz podatna na zarazę ziemniaczaną.

Miłek’ – jadalna odmiana w typie ogólnoużytkowym o bardzo dużych, wyrównanych bulwach z jasnożółtym miąższem. Podatna na, odporna na mątwika ziemniaczanego.

Orlik’ – odmiana ogólnoużytkowa o bulwach okrągło-owalnych z gładka żółta skórką i jasnożółtym miąższu. Nadaje się także do produkcji frytek.

Velox’ – smaczna odmiana ogólnoużytkowa o owalnych, bardzo dużych bulwach z jasnożółtym miąższem. Odporna na mątwika ziemniaczanego i wyjątkowo wrażliwa na zarazę ziemniaczaną.

Odmiany ziemniaków

Odmiany ziemniaków

czytaj dalej...

2 komentarzy

  1. Dodał: Ola, Tytuł: Samo zdrowie

    Bardzo dobrze, że powstają takie atykuły. Powinniśmy znać odmiany i typy kulinarne naszych kochanych ziemniaków :) Każdy nadaje się do innych dań i smakuje troszeczkę inaczej :)

  2. Dodał: Andrzej, Tytuł:

    W spisie odmian brakło wciąż popularnej na targowiskach (zwłaszcza warszawskich) odmiany American. Dlaczego? Otóż odmiana ta została sprowadzona do Polski jeszcze przez UNRRA. Nie należała do genetycnie trwałych i uległa ostatecznej degradacji w końcu lat siedemdzisiątych dwudziestego wieku. W czasie, gdy ja kończyłem studia z zakresu nauk rolniczych. Jej miejsce zajęła w targowiskowym handlu poczciw (i niezła) Irga. Młoda od biedy przypomina Amerykana, choć pierwsze, bardzo wczesne kartofelki nie mają aż tak fioletowego podbarwienia skórki, jak wymarły inport z USA. Uważni nabywcy podejrzą momenty, kiedy z tej samej skrzynki sprzedawca uzupełnia jedną i drugą odmianę. Klient MUSI mieć możliwość kupienia Amerykana, którego jadał jeszcze u swoich dziadków, więc ma. Sprzedawcy jak złota rybka - bez zmróżenia oka spełniają życzenie większości kupujących.

Dodaj swój komentarz

Zobacz także