Wczesne:
‘Gracja’ – odmiana ziemniaka wytwarzająca nieco podłużne bulwy, bardzo regularne. Skórka żółta, miąższ jasnożółty. Odmiana w typie konsumpcyjnym ogólnoużytkowym/mączystym, świetnie nadająca się na puree i na chipsy.
‘Owacja’ – odmiana typu ogólnoużytkowego, lekko mączysta. Wytwarza bardzo duże bulwy z jasnożółtym miąższem. Nie ciemnieje po ugotowaniu. Odporna na wirusa liściozwoju, średnio podatna na zarazę ziemniaczaną.
‘Irga’ – jedna z najpopularniejszych odmian w polskiej uprawie ziemniaków z przeznaczeniem ogólnoużytkowym. Bulwy o różowawej skórce i jasnokremowym miąższu. Mało odporna na zarazę ziemniaka, bulwy dość podatne na uszkodzenia. Odporna na choroby wirusowe.
‘Vineta’ – odmiana o typie sałatkowym i ogólnoużytkowym. Nieco okrągłe bulwy maja płytko zagłębione oczka i żółty miąższ. Plenna odmiana odporna na mątwika ziemniaczanego i dość wrażliwa na zakażenia zarazą ziemniaczaną.
Odmiany ziemniaków
Odmiany średniowczesne
‘Asterix’ – odmiana w typie ogólnoużytkowym, wytwarzająca bulwy o czerwonawej skórce i jasnożółtym miąższu. Polecana do produkcji frytek. Odporna na mątwika ziemniaczanego, wrażliwa na wirusa liściozwoju i zarazę ziemniaka.
‘Balbina’ – popularna w Polsce odmiana ogólnoużytkowa. Bulwy z płytko zagłębionymi oczkami, o gładkiej skórce w żółtym kolorze i jasnożółtym miąższu.
‘Bartek’ - odmiana typu ogólnoużytkowego, nieco mączysta. Daje obfity plon wytwarzając owalne bulwy z płytko umieszczonymi oczkami. Miąższ w kolorze jasnożółtym. Odporna na mątwika ziemniaczanego i bardzo odporna na wirusy.
‘Redstar’ – odmiana uprawiana w Polsce od dekady, wytwarzająca bulwy z czerwona skórką, przeznaczona do przetwórstwa. Miąższ żółty, nieco mączysty. Polecana na puree.
czytaj dalej...
2 komentarzy
Dodał: Ola, Tytuł: Samo zdrowie
Bardzo dobrze, że powstają takie atykuły. Powinniśmy znać odmiany i typy kulinarne naszych kochanych ziemniaków :) Każdy nadaje się do innych dań i smakuje troszeczkę inaczej :)
Dodał: Andrzej, Tytuł:
W spisie odmian brakło wciąż popularnej na targowiskach (zwłaszcza warszawskich) odmiany American. Dlaczego? Otóż odmiana ta została sprowadzona do Polski jeszcze przez UNRRA. Nie należała do genetycnie trwałych i uległa ostatecznej degradacji w końcu lat siedemdzisiątych dwudziestego wieku. W czasie, gdy ja kończyłem studia z zakresu nauk rolniczych. Jej miejsce zajęła w targowiskowym handlu poczciw (i niezła) Irga. Młoda od biedy przypomina Amerykana, choć pierwsze, bardzo wczesne kartofelki nie mają aż tak fioletowego podbarwienia skórki, jak wymarły inport z USA. Uważni nabywcy podejrzą momenty, kiedy z tej samej skrzynki sprzedawca uzupełnia jedną i drugą odmianę. Klient MUSI mieć możliwość kupienia Amerykana, którego jadał jeszcze u swoich dziadków, więc ma. Sprzedawcy jak złota rybka - bez zmróżenia oka spełniają życzenie większości kupujących.