Odmiany agrestu przegląd najciekawszych odmian

Odmiany agrestu przegląd najciekawszych odmian

Skomentuj artykuł

Odmiany agrestu różnią się między sobą wielkością, kolorem oraz trwałością. Mają też różne zastosowanie: część nadaje się na przetwory, inne wyłącznie do spożycia na świeżo jako deser. Poniżej najciekawsze odmiany agrestu uprawiane w naszym kraju.

Biały Triumf – jedna z najbardziej popularnych odmian o dużych owocach w kolorze jasnozielonym. Pochodzi z Anglii. Występuje również pod nazwą „White Smith”. Charakteryzuje się szybkim i intensywnym wzrostem, przy zwartym i kulistym pokroju. W sprzedaży dostępne są odmiany o pokroju tradycyjnym oraz szczepione na pniu. Owoce bardzo smaczne, soczyste, doskonale nadają się do bezpośredniej konsumpcji oraz na przetwory. Krzewy mają dość niskie wymagania. Lubią stanowiska słoneczne, osłonięte od wiatru oraz glebę próchniczą. Odmiana jest mrozoodporna, ale wrażliwa na przemarzanie kwiatów podczas wiosennych nocnych przymrozków. Niestety Biały Triumf charakteryzuje się bardzo dużą podatnością liści i owoców na amerykańskiego mączniaka agrestu.

Czerwony Triumf – kolejna odmiana pochodzenia angielskiego, uprawiana praktycznie na całym świecie. Owoce duże, licznie pokryte drobnymi włoskami koloru czerwonego. Jedna z najbardziej plennych odmian o grubej skórce. Zbiory owoców najczęściej w pierwszej połowie lipca – odmiana średniowczesna. Owoce, podobniej jak w przypadku odmiany Biały Triumf, długo pozostają na krzewie, nie opadają oraz nie tracą smaku. Doskonała odmiana do bezpośredniego spożycia, na desery oraz wszelkiego rodzaju powidła, przetwory, a nawet wina. Mrozoodporna w całym kraju. Kwiaty odporne na wiosenne przymrozki. Wadą odmiany jest wrażliwość na amerykańskiego mączniaka agrestu. Za względu na niskie wymagania oraz dużą plenność Czerwony Triumf poleca się do uprawy amatorskiej w ogrodach przydomowych.


Invicta – odmiana o żółto-zielonych owocach dość licznie pojawiających się w drugiej połowie lipca. Owoce średniej wielkości, rosną na charakterystycznym dość długim ogonku, dzięki czemu odmiana doskonale nadaje się do zbioru maszynowego. Krzewy rosną dość intensywnie, pokrój rozłożysty i luźny. Cechą charakterystyczną są duże i ostre kolce. Odmiana wykorzystywana do produkcji przetworów, rzadziej do bezpośredniego spożycia. W odróżnieniu od poprzednich odmian Invicta jest odporna na amerykańskiego mączniaka agrestu.

Odmiany ogrestu

Owoce agrestu

Lady Delamere – odmiana wyhodowana przez szkółkarzy angielskich, o silnym wzroście i kulistym pokroju. Bardzo dobrze owocuje, a owoce są duże, o gładkiej skórce w kolorze jasnozielonym. Miąższ zielony, soczysty i bardzo smaczny. Jedna z nielicznych odmian dobrze znosząca transport oraz przechowywanie. Doskonała odmiana do bezpośredniej konsumpcji oraz na przetwory. Lady Delamere wykazuje odporność na większość groźnych chorób agrestu. Niestety wadą odmiany jest podatność skórki na poparzenie przez promienie słoneczne.

Owoce agrestu

Owoce agrestu

Najwcześniejszy Honinga – odmiana wyhodowana przez szkółkarzy niemieckich. Krzewy dość szybko rosną, mają liczne sztywne i grube pędy. Owoce bardzo smaczne, średniej wielkości, o słodkim smaku i w kolorze żółtym. Cechą wyróżniającą tę odmianę jest bardzo wczesne owocowanie – pierwsze owoce pojawią się pod koniec czerwca. Niestety odmiana słabo plenna i dość wrażliwa do przemarzanie. Nie jest polecana do uprawy w Polsce północno-wschodniej.

Odmiany agrestu

Owoce agrestu

Zielony Butelkowy – kolejna odmiana pochodzenia niemieckiego. Zielone owoce są średniej wielkości, długie, owalne, późno dojrzewają (koniec lipca, a w chłodniejszych rejonach początek sierpnia). Krzewy duże, silnie rozłożyste, o intensywnym wzroście, wykazują dużą odporność na przemrażanie. Odmiana odporna na amerykańskiego mączniaka agrestu, ale podatna na mączniaka.

Hinnonmaki Gelb – odmiana pochodzenia skandynawskiego o średnim wzroście i plenności. Najbardziej odporna na niskie temperatury ze wszystkich uprawianych w naszym kraju. Owoce dojrzewają dość późno i mają kolor żółty. Doskonała do bezpośredniego spożycia oraz na przetwory.


Pory dojrzewania wybranych odmian agrestu

Odmiany wczesne

Najwcześniejszy Honinga, Pax – III dekada czerwca – I dekada lipca

Odmiany średniowczesne

Biały Triumf, Czerwony Triumf, Invicta, Resika, Hensel – I i II dekada lipca

Odmiany późne

Kati, Rzeszowski, Hinnonmaki Gelb, Zielony Butelkowy – III dekada lipca – I dekada sierpnia

Zbiór owoców

Owoce zbieramy w momencie, gdy są już dojrzałe – miąższ jest słodki i ma stan ciekłej galaretki. W przypadku nierównomiernego dojrzewania warto krzewy okryć plastikową siatką. Zabezpieczy ona dojrzałe już owoce przed ptakami. Owoce zrywamy gronami, delikatnie uszczykując ogonek owocu. Drugą dłonią zbieramy tak, by nie spadły na ziemię. Owoce agrestu są mało odporne i w przypadku większości odmian nie nadają się do transportu.

czytaj dalej...

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Kategorie