Nalewka z dzikiej róży

Nalewka z dzikiej róży

Skomentuj artykuł

Pozostałe dodatki

Poza alkoholem oraz cukrem, często wykorzystuje się też inne dodatki, które są już jedynie kwestią smaku i pomysłowości twórcy nalewki. Mogą to być rozmaite owoce (np. pigwa, tarnina) bądź przyprawy korzenne (np. cynamon, goździki), ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać do tego celu również miód lub zioła (np. mięta, rumianek), o ile odpowiadają nam podobne smaki. Z dodatkami należy jednak uważać, aby w konsekwencji nie zagłuszyć podstawowego smaku i aromatu owoców dzikiej róży.

Nalewka z dzikiej róży - owoce

Nalewka z dzikiej róży - owoce

Receptury

Przepisów na nalewkę z dzikiej róży jest naprawdę dużo, dlatego każdy kto lubi eksperymenty kulinarne, powinien spróbować przygotować napój w kilku wersjach, by móc zdecydować, jaki smak najbardziej mu odpowiada. Poza tym, warto też samodzielnie modyfikować przepisy, stosując różne dodatki smakowe według własnego pomysłu, co pozwoli stworzyć nalewkę o oryginalnym i niepowtarzalnym smaku. Aby jednak od czegoś zacząć, warto spróbować wyjść od gotowych receptur, których przykłady (zaczerpnięte z literatury tematycznej) znajdują się poniżej.


I.

- 30 dkg. owoców dzikiej róży
-3/4 l. czystej wódki
- 1 szklanka cukru
- kora cynamonowa
- pigwa

II.

- 0,5 kg. owoców dzikiej róży
- 0,5 l. białego wytrawnego wina gronowego (zamiast wody)
- 0,5 l. spirytusu
- syrop cukrowy (1 kg. cukru rozpuszczony w ¾ l. wody)

Ze składników przygotowujemy nalewkę, według wcześniej opisanych czynności. Aby jednak przyniosła nam same korzyści, należy korzystać z niej z umiarem.

Nalewka z dzikiej róży - owoce

Nalewka z dzikiej róży - owoce

Katarzyna Józefowicz

Bibliografia:
Zacytowany przepis:

1.    Jan Rogala „Nalewki zdrowotne” 2003 r. Warszawa, wyd. Baobab
2.    Barbara Walicka „ Słodki czas nalewek” wyd. „Ogrody” 12/2006, str. 25

czytaj dalej...

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Kategorie

Koniecznie zobacz: