Nalewka z aronii

Nalewka z aronii

1 komentarzy

Doskonały będzie do tego celu szklany gąsiorek, zamykany przy pomocy korka ze szklaną rurką. Napełniona wodą umożliwi swobodny wypływ gazów, a zatrzyma wszystkie aromaty. Teraz możemy już przystąpić do przygotowania nalewki.

Nalewka z aronii

Nalewka z aronii - owoce

Etapy przygotowania nalewki

W tym celu przemrożone owoce nieco rozgniatamy i umieszczamy w słoju. Następnie zalewamy je wódką, uważając, aby płyn nie zajmował więcej, niż 2/3 wysokości naczynia. Tak przygotowane naczynie odstawiamy na ok. 1 miesiąc w ciepłe i ciemne miejsce. Po tym okresie przefiltrowujemy całość przy pomocy czystej gazy lub bawełnianej ściereczki.

Otrzymany płyn możemy dodatkowo wzmocnić, uzupełniając go spirytusem w ilości ok. ¼ l. Po czym ponownie odstawiamy w ciemnym miejscu, tym razem na 3-4 miesiące. Gotowa nalewka powinna mieć głęboko rubinowy kolor i być klarowna.

Jest polecana przy nadciśnieniu oraz małej kwasowości żołądka. Ma również właściwości przeciwkrwotoczne.

Nalewka z aronii - owoce

Nalewka z aronii - owoce

Receptura

Przykładowy przepis na taką właśnie nalewkę podaję poniżej, jednak jeśli popytamy naszych babć i dziadków, na pewno uzyskamy znacznie więcej interesujących i oryginalnych przepisów.

Każdy będzie na pewno zawierał trzy podstawowe składniki, czyli owoce, alkohol oraz cukier, ale różne proporcje oraz dodatki smakowe. To właśnie one będą odpowiadają za ostateczny smak i aromat nalewki.

Jeden z ciekawszych, znalezionych w literaturze przepisów:

- 30 dkg. owoców aronii
-1/2 l. czystej wódki
- 1 szklanka cukru
- laska wanilii
- skórka pomarańczowa
- 3-4 goździki
- ½ szklanki płynnego miodu
- ¼ l. spirytusu

Ze składników przygotowujemy nalewkę, według wcześniej opisanych czynności. Oczywiście aby skutki jej stosowania nie były zgubne, należy ją smakować z umiarem. Wtedy będziemy mogli długi czas delektować się jej wybornym smakiem.

Katarzyna Józefowicz

Bibliografia:
1.    Jan Rogala „Nalewki zdrowotne” 2003 r. Warszawa, wyd. Baobab
2.    Andrzej Fiedoruk „ Okowita, przepalanka i nalewki” 2009r., Poznań, wyd. Zysk i S-ka
Zacytowany przepis:
1.    Barbara Walicka „ Słodki czas nalewek” wyd. „Ogrody” 12/2006, str. 25

czytaj dalej...

1 komentarzy

  1. Dodał: Anna, Tytuł: nakewka z aronii

    nie podano w którym momencie i jak dodajemy cukier, skorkę pomarańczową, miód itd.

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Kategorie
Owoce