Morwa czarna - Morus nigra

Morwa czarna - Morus nigra

Skomentuj artykuł

W uprawie spotykana jest przede wszystkim Morus alba (morwa biała), natomiast Morus nigra uprawiana jest zdecydowanie rzadziej,  ze względu na mniejszą mrozoodporność. Morwy białe charakteryzują się zmienną barwą  owoców (białe przez różowawe do ciemno- fioletowych) dlatego też, ze względu na ciemne owoce,  morwa biała często mylona była z morwą czarną.  Barwa owoców morwy, uzależniona jest od ilości antocyjanów czyli naturalnych barwników.

W ofercie szkółek coraz częściej dostępna jest Morus nigra. Bardziej wrażliwa na przemarzanie, wymagająca szczególnej uwagi, zwłaszcza w okresie swojej młodości. Na okres zimy, należy ją okryć, a jej uprawa wskazana byłaby w najcieplejszych regionach Polski. Starsze okazy w naszym klimacie radzą sobie o wiele lepiej. Z pewnością, warto spróbować uprawy morwy czarnej, zwłaszcza, że jej owoce charakteryzują się wyrazistszym smakiem niż owoce morwy białej. Poza tym znana jest z licznych właściwości leczniczych.

Morwa czarna w przeciwieństwie do morwy białej w Polsce ceniona jest przede wszystkim  za swoją wartość użytkową, natomiast morwa biała przy odpowiednim doborze stanowiska i lokalizacji sprawdzi się także jako roślina ozdobna, zwłaszcza wybrane odmiany.

Kilka uwag o rodzaju

Morwa czarna, należy do kilkunastu gatunków drzew i krzewów, zaliczanych do rodzaju Morus. Żaden z gatunków należących do tego rodzaju, nie jest gatunkiem rodzimym, charakterystycznym dla otaczającego nas krajobrazu. Z rodziny morwowatych, czasem uprawiana jest ciepłolubna morwa czerwona (Morus rubra). Do pozostałych gatunków rodzaju zaliczymy m.in. morwę chińską (Morus australis) , morwę teksańską (Morus microphylla), morwę afrykańską (Morus mesozygia).

W starych ogrodach widywane są przede wszystkim morwy białe. Wiele z nich posadzonych zostało w celu uzyskania liści,  stanowiących pokarm dla jedwabników. Hodowla jedwabników swego czasu była popularna również w Polsce, zwłaszcza w dwudziestoleciu międzywojennym.

Z liści morwy białej otrzymywano wyższej jakości jedwab niż z liści morwy czarnej, choć liście morwy czarnej także mogły stanowić pokarm dla jedwabników.  Larwa jedwabnika, przez około miesiąc zjada ponad 30 kg liści, potrzeby tych owadów na pokarm są bardzo duże. Hodowle jedwabników opierają się na jedwabniku morowym, którego postać dorosła to nocny motyl, nie występujący już stanie dzikim. Jedwabniki hoduje się dla ich kokonów. Utkane są z mocnej nici o długości nawet do 3 km. Aby pozyskać kokony, należy niestety unicestwić poczwarki owada, znajdujące się w kokonach. Larwy jedwabnika w okresie żerowania, zwiększają swoją masę tysiące razy, a kokony tworzą po około miesiącu. Produkcja jedwabiu znana jest człowiekowi od tysięcy lat, początkowo prym pod tym względem wiodły Chiny, jednak z czasem wykradziono owady i całą technologię uzyskiwania jedwabiu i hodowla jedwabników rozprzestrzeniła się także w innych zakątkach świata, również w Europie. Pierwsze hodowle jedwabników w Polsce pojawiły się około XVII w.


Morwa czarna – niewielkie drzewo bądź wysoki krzew

Morus nigra należy do roślin drzewiastych. Przybiera formę niewielkiego drzewa, osiągającego do kilkunastu metrów wysokości. Często uprawiana w formie krzewiastej. Jej kulista korona, osadzona na krótkim pniu prezentuje się bardzo dekoracyjnie, choć w przypadku Morus nigra liczą się przede wszystkim owoce. Liście podobnie jak u morwy białej opadają na zimę, są sercowate, piłkowane, ustawione skrętolegle, zielone od spodu jaśniejsze. Pojedynczy liść może osiągnąć do kilkunastu centymetrów długości. Niepozorne kwiaty ( kotkowate, męskie dłuższe, żeńskie krótsze i bardziej kuliste) ukazują się około maja- czerwca. Morwa czarna jest gatunkiem jednopiennym czyli na jednym osobniku pojawiają się kwiaty męskie oraz kwiaty żeńskie, podobnie jak np. u brzozy. Oryginalne owoce (podłużne i jajowate ), wyglądem przypominają owce malin i jeżyn.  Są jadalne, smaczne i nadają się na przetwory.

Morwa czarna

Morwa czarna

Morwa czarna rośliną ciepłolubną

Morus nigra uprawiana jest w cieplejszych regionach świata, a pochodzi z zachodniej części Azji. W naszym klimacie może przemarzać, ale im starszy okaz tym bardziej odporny na przemarzanie, a samo przemarzanie roślin, uzależnione jest także od stanowiska. Z pewnością lepsze warunki do uprawy morwy czarnej, znajdują się w cieplejszych regionach Polski. Bez wątpienia roślinę należy sadzić w osłoniętych, słonecznych zakątkach ogrodu, w których rośliny nie są narażone na wyniszczające wiatry w okresie zimy. Przemarznięte rośliny szybko się regenerują, gdyż w początkowym okresie morwa czarna charakteryzuje się większym przyrostem rocznym.


Uprawa i pielęgnacja morwy czarnej

Morwa czarna ze względu na mniejszą mrozoodporność nie jest powszechnie uprawiana, ale coraz częściej dostępna w sprzedaży. Ze względu na smaczne owoce, warto spróbować jej uprawy w ogrodzie. Podstawą jest nabycie zdrowych sadzonek, dobrze wyrośniętych od sprawdzonego producenta. Przed nabyciem sadzonek, koniecznie należy odpowiednio przygotować podłoże w zacisznym i słonecznym miejscu. Morus nigra preferuje podłoże przepuszczalne, lekkie  z dużym udziałem próchnicy, obojętne do zasadowego.

Sadzonki można kupić w pojemniku, z bryłą korzeniową, a nawet z odsłoniętymi korzeniami. Z pewnością sadzonki  uprawiane w pojemniku, najszybciej zaaklimatyzują się na nowym stanowisku. W każdym przypadku przed posadzeniem, sadzonki należy moczyć w wodzie. W przypadku sadzonki zakupionej w pojemniku, wystarczy zanurzyć pojemnik w wodzie na kilkanaście minut, aby bryła korzeniowa w pełni nasiąkła wodą  ( do czasu aż przestaną ukazywać się bąbelki powietrza). Sadzonki z odsłoniętym systemem korzeniowym, powinny moczyć się przez kilka godzin, a poza tym przed posadzeniem, nie powinny być narażane na przesuszenie i w jak najszybszym czasie posadzone.

W przypadku nieodpowiedniego podłoża, należy je wcześniej odpowiednio przygotować. W razie potrzeby można je wzbogacić dobrze przerobionym kompostem czy też piaskiem, aby podłoże było bardziej przepuszczalne.

czytaj dalej...

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Kategorie

Koniecznie zobacz: