Morwa czarna - Morus nigra

Morwa czarna - Morus nigra

Skomentuj artykuł

Morwę czarną zakupioną w pojemniku można sadzić przez większą część roku, natomiast w formie kopanej jesienią bądź wczesną wiosną. Sadząc roślinę w terminie wiosennym, pozwolimy jej na dobre ukorzenienie się i lepsze zimowanie, oczywiście przy prawidłowej pielęgnacji.

Wielkość dołu powinna być dostosowana do wielkości bryły korzeniowej ( przynajmniej dwukrotnie większy). Przed posadzeniem drzewek, w dołek należy wbić palik- palikowanie zapewni stabilność posadzonej roślinie. Wykopując dołek pamiętajmy, że wierzchnią warstwę podłoża oddzielamy od tego z głębszych warstw. Żyźniejsze podłoże trafia bezpośrednio na bryłę korzeniową, natomiast bardziej jałowe na wierzch. Po posadzeniu morwę należy obficie podlać, a następnie rozsypać ściółkę, w celu ograniczenia parowania wody z podłoża. Dzięki ściółce o wiele łatwiej utrzymać glebę w należytej kulturze.

Morwa czarna jak każda inna roślina uprawiana w ogrodzie wymaga pielęgnacji, może nie należy do wymagających roślin, ale nie należy o niej zapominać.

Morwa czarna

Morwa czarna

W okresie wegetacyjnym szczególną uwagę zwracamy na takie zabiegi pielęgnacyjne jak:

Odchwaszczanie – podłoże wokół rośliny, powinno być utrzymane w należytej kulturze, zwłaszcza po posadzeniu. Dzięki ściółkowaniu zostaną ograniczone chwasty, a także podwyższona estetyka zakątka z morwą czarną. Jest to ważne, ponieważ uprawiana w naszym klimacie zazwyczaj dla owoców, ma w sobie wiele piękna i z pewnością nie brakuje jej dekoracyjności;

Podlewanie – morwa czarna nie lubi zalegania wody, ale tak jak każda roślina do rozwoju, kwitnienia i owocowania wymaga wody. W przypadku przedłużającej się suszy (mimo że dobrze ją znosi) zaistnieje konieczność uzupełnienia niedoboru wody. Podlewanie jest szczególnie istotne w okresie po posadzeniu, zwłaszcza wiosną, kiedy roślina aklimatyzuje się na nowym stanowisku i jednocześnie rozpoczyna wegetację. Podlewając morwę pamiętajmy, aby nie robić tego za często. Lepiej rzadziej, ale obficiej. Dla ograniczenia strat wody, warto u podnóża rośliny, zrobić tzw. misę, zagłębienie, które będzie zapobiegać rozlewaniu się wody wokół rośliny, dzięki czemu, podlewanie będzie efektywniejsze.

Nawożenie- morwa czarna nie ma specjalnych wymagań w zakresie nawożenia. Ze względu na fakt, że uprawa morwy czarnej prowadzona jest przede wszystkim w celu uzyskania owoców, dlatego też warto skupić się na nawożeniu organicznym. Doskonałym, bezpiecznym nawozem jest oczywiście dobrze przerobiony kompost.

Cięcie – w cięcie zazwyczaj nie jest konieczne, tak więc powinno być ograniczone jedynie do cięcia sanitarnego, polegającego m.in. na usuwaniu uszkodzonych, przemarzniętych, krzyżujących się  pędów. Popularniejsza morwa biała bywa wykorzystywana na żywopłoty, więc w jej przypadku regularne cięcie jest konieczne. Morwa czarna ze względu na przemarzanie podczas ostrzejszych zim w naszym klimacie, raczej nie nadaje się na żywopłot.

Mrozoodporność –  morwa czarna wykazuje większą podatność na przemarzanie, dlatego młode rośliny należy okryć na okres zimy.

Morwa czarna

Morwa czarna

Rozmnażanie

Morus nigra możemy rozmnożyć generatywnie poprzez wysiew nasion wiosną- nasiona wymagają stratyfikacji. Z nasion uzyskuje się wartościowe i silne rośliny. Poza rozmnażaniem generatywnym, można skorzystać z rozmnażania wegetatywnego, młode rośliny uzyskując z odrostów korzeniowych,  a także sadzonek zdrewniałych.


Zastosowanie morwy czarnej

Morwa czarna uprawiana jest przede wszystkim ze względu na owoce, choć w formie drzewka, charakteryzującego się kulistą koroną wygląda bardzo malowniczo. W cieplejszych regionach świata np. w Europie Południowej uwzględniona jest w ogrodowych nasadzeniach, a także charakterystyczna dla miejskich terenów zielonych. Morus nigra wykazuje odporność na suszę, a także zanieczyszczenia.

Ze słodko- kwaśnych owoców można przygotować m.in. dżemy, marmolady, soki, galaretki, a także nalewki i likiery. Owoce mogą być także suszone oraz kandyzowane.

Morwa czarna znana jest także ze swoich właściwości leczniczych, które cenione są od tysięcy lat. Jako surowiec wykorzystuje się przede wszystkim liście, korę z korzeni i  owoce.

Owoce morwy czarnej zawierają wiele związków czynnych, pozytywnie wpływających na organizm człowieka. W składzie chemicznym owoców znajdują się m.in. cukry, kwasy organiczne, pektyny, witamina C, witaminy z grupy B, karoten, antocyjany, żelazo, wapń, magnez, kwas foliowy, potas, fosfor. Spożywanie przetworów z morwy czarnej działa wzmacniająco organizm. Warto o nich pamiętać m.in. w okresie przeziębień, podczas grypy, kaszlu, a także przypadku anemii. Działają wzmacniająco i napotnie. Napar przygotowany z liści morwy czarnej również stosuje się na przeziębienie oraz kaszel.

Tekst: Grzegorz Bogucki

czytaj dalej...

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Kategorie

Koniecznie zobacz: