Melon - uprawa, kalorie i właściwości

Melon - uprawa, kalorie i właściwości

Skomentuj artykuł

Właściwości i zastosowanie - melon w kuchni i w kosmetyce

Jeśli nie mamy możliwości uprawy melonów to nic straconego, w sklepach jest ich pod dostatkiem i można kupić różne odmiany melonów – m.in.  melony siatkowate, kantalupy, melony kasaba oraz melony zimowe. Różnią się one wyglądem i smakiem (jak wspomniano wcześniej mniej intensywnym od melonów z własnej uprawy). Dojrzały melon musi być pachnący, mieć lekko miękką skórkę. Miąższ powinien łatwo od niej odchodzić i być orzeźwiający, lekko słodkawy i bardzo soczysty.

Melony

Melony

Melon najczęściej jedzony jest na surowo krojony w grube plastry oraz jako dodatek do sałatek owocowych, a także dań z mięsa, drobiu i owoców morza. Doskonale pasuje także do deserów lodowych oraz jako dekoracja do drinków i innych napojów. Najlepiej podawać je lekko schłodzone. Pestek nie warto wyrzucać gdyż również są bardzo zdrowe. Po oczyszczeniu i wysuszeniu można je chrupać przed telewizorem. Warto jeść melony gdyż oprócz tego że są smaczne są też bardzo zdrowe. Poprawiają pracę nerek, działa lekko przeczyszczająco i moczopędnie. Dodatkowo melon poprawia koncentrację i nastrój oraz pomaga się odstresować, a co najważniejsze - pozytywnie wpływa na sen. 


Melony w 90% składają się z wody i uważane są za owoce dietetyczne, jednak powinny ich unikać osoby z cukrzycą i chorobami powodującymi zaburzenia trawienia. Melon ma średniowysoki indeks glikemiczny IG na poziomie 65, oznacza to, że po zjedzeniu 50 gram melona, poziom glukozy wzrośnie o 65%. W 100 gramach mają jedynie 36 kcal, 0,9 g białka, 0,3 g tłuszczu, 8,4 g węglowodanów i 1,0 g błonnika. Poza tym melon zawiera beta-karoten, kwas pantotenowy, dużo potasu i witamin – m.in. B1, B2, B6, PP, E, C, A oraz mnóstwo makro i mikroelementów – m.in. wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas.

Duża zawartość substancji biologicznie czynnych spowodowała, że melon jest wykorzystywany w kosmetyce, przede wszystkim do produkcji preparatów do pielęgnacji skóry – maseczki, toniki, balsamy oraz naturalne peelingi, żele pod prysznic i mydła. Melon chłodzi skórę, ujędrnia i działa odprężająco, poza tym chroni skórę przed starzeniem się. Maseczka ze zmielonego miąższu melona łagodzi zmęczenie i poprawia wygląd skóry.
czytaj dalej...

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Kategorie

Koniecznie zobacz: