Dobre warunki gruntowe oraz regularne dostarczanie wody i ewentualne dokarmianie, stwarzają również bardzo korzystne miejsce do rozwoju chwastów. Nadmierny ich rozwój może znacznie osłabić nasze rośliny, a w skrajnych przypadkach nawet przyćmić naszą uprawę. Dlatego też do najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych marchwi zwyczajnej należy regularnie pozbywanie się nieproszonych gości z jej otoczenia. Jednocześnie staramy się zruszyć ziemię między rzędami, aby była bardziej spulchniona i przepuszczalna.
Marchew zwyczajna
Zbiór i przechowywanie
Terminy zbiorów uzależnione są od uprawy, na którą się zdecydowaliśmy. Generalnie im później zostały wysiane nasiona, tym dłużej trzeba czekać na osiągnięcie odpowiednich rozmiarów naszej marchwi. Uprawa wczesna osiąga dojrzałość między drugą połową czerwca, a pierwszą połową sierpnia, uprawa na zbiór letni od sierpnia do połowy września, natomiast uprawa późna dopiero w pierwszej połowie października.
Staramy się wykopywać korzenie tak, aby ich nie uszkodzić, gdyż miejsca takie mogą stworzyć idealne warunki do rozwoju niepotrzebnych bakterii lub rozpoczęcia gnicia. W niedużych, przydomowych lub działkowych uprawach najlepiej jest cały zabieg przeprowadzić ręcznie. Przy mocnej naci wystarczy za nią ciągnąć, ale gdy ziemia jest zbyt zbita, możemy mieć z tym problem. W takim przypadku zaleca się spulchnianie gleby wokół korzenia lub delikatne popchnięcie go w głąb, a ruszony łatwiej wyjdzie w drugą stronę.
Kiedy wszystkie warzywa mamy już wyciągnięte z ziemi, pozbywamy się naci, ucinając ją zaraz przy korzeniu. Następnie otrzepujemy z pozostałości ziemi i marchew przesuszamy. Tak przygotowana może być przechowywana w chłodnym i ciemnym miejscu nawet przez kilka miesięcy.
Marchew zwyczajna
Marchew jest warzywem niezwykle popularnym w naszym kraju i szacuje się, ze każdy polak zjada jej rocznie ponad 8 razy więcej niż wynosi średnia światowa. Jednak dopiero, gdy sami wyhodujemy swoje marchewki, będziemy mogli poczuć ich naturalną słodycz, która często jest zatracana przy masowych, przemysłowych uprawach. Dania wykonane z użyciem własnych marchewek zawsze smakują dużo lepiej, niż z tymi sklepowymi.
3 komentarzy
Dodał: Kolski, Tytuł: Marcin
Artykuł na bardzo niskim poziomie, autor nie rozróżnia nawet marchwi zwyczajnej od ogrodowej/uprawnej
Dodał: ania, Tytuł: marchew zwyczajna
ta roślina z białym kwiatem na ostatnich 3 zdjęciach to marchew??
Dodał: Michał, Tytuł: nawożenie marchwi
a od kiedy siejemy marchew w jałową ziemię i niczym nie nawozimy