Choroby i szkodniki
Do najważniejszych chorób i szkodników kukurydzy cukrowej należy głownia guzowata kukurydzy, omacnica prosowianki i ploniarka zbożowa.
Kukurydza cukrowa
Zbiór
Kolby kukurydzy zbiera się ręcznie, w sierpniu i we wrześniu, ścinając je stopniowo w miarę dojrzewania. Nasiona muszą być w pełni wykształcone, ale jeszcze miękkie i soczyste, gdyż wówczas mają najwięcej cukru. Kolby nadające się do konsumpcji powinny mieć gładkie, zwarte ziarno, które pod naciskiem wydziela gęstą, mleczną ciecz. Jest to tzw. faza dojrzałości mlecznej.
Kukurydza cukrowa
Zastosowanie w sztuce kulinarnej
Kukurydza cukrowa nadaje się do spożywania na świeżo, do konserwowania, zamrażania w kolbach i w ziarnach. Kukurydza konserwowa stanowi cenny dodatek przede wszystkim do sałatek. Można sporządzać z niej również kremowe zupy. Z mąki kukurydzianej sporządzać można placki tortilla, a także różnego rodzaju wypieki (chlebki, placki). Na skalę przemysłową wytwarzane są z niej płatki kukurydziane.
Chlebek kukurydziany
składniki:
tłuszcz do wysmarowania foremek
175g drobnej mąki kukurydzianej
125g mąki pszennej
45g cukru
duża szczypta soli
1 łyżka proszku do pieczenia
250ml pełnotłustego mleka
1 jajko
45g rozpuszczonego i ostudzonego masła
sposób przyrządzenia:
Do dużej miski wsypać mąkę kukurydzianą, mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia, wszystko razem wymieszać. W drugim naczyniu ubić razem jajko, mleko i ostudzone, rozpuszczone masło. Następnie wszystkie składniki połączyć w jednym naczyniu i dokładnie wymieszać. Ciasto rozlać do foremek lub do formy i piec 20-25 min w 200 ºC.
Anna Jędrzejewska
Źródła: Polowa uprawa warzyw (M.Orłowski 2000), wikipedia
0 komentarzy