Kukurydza wartości odżywcze, właściwości i kalorie

Kukurydza wartości odżywcze, właściwości i kalorie

1 komentarzy

Wartość odżywcza kukurydzy gotowanej:

węglowodany:30.50 g, błonnik:3.38 g, woda:64.12 g, wapń:5.92 mg, żelazo:0.93 mg, magnez:31.60 mg, fosfor:116.56 mg, potas:257.72 mg, sód:7.83 mg, cynk:0.42 mg, miedź:0.04 mg, mangan:0.24 mg, selen:0.79 μg, witamina A:6.98 μg, witamina E:0.51 mg, witamina C:10.80 mg, witamina B1:0.15 mg, witamina B2:0.09 mg, witamina B3:1.59 mg, witamina B5:0.87 mg, witamina B6:0.20 mg, kwas foliowy:45.42 μg, białko:3.77 g, tłuszcze 1,61 g

Wartość odżywcza kukurydzy prażonej:

węglowodany:57.20 g, błonnik:10.00 g, woda:2.80 g, wapń:10.00 mg, żelazo:2.80 mg, magnez:108.00 mg, fosfor:250.00 mg, potas:225.00 mg, sód:884.00 mg, cynk:2.60 mg, miedź:0.20 mg, mangan:0.90 mg, selen:7.30 μg, witamina A :1.00 μg, witamina C:0.30 mg, witamina B1:0.10 mg, witamina B2:0.10 mg, witamina B3:1.50 mg, witamina B5:0.30 mg, witamina B6:0.20 mg

Kukurydza - wartości odżywcze,  właściwości i kalorie

Kukurydza - wartości odżywcze,  właściwości i kalorie

Anna Jędrzejewska

Źródła: Polowa uprawa warzyw (M.Orłowski 2000), Wikipedia

czytaj dalej...

1 komentarzy

  1. Dodał: Marta, Tytuł: Kukurydza z puszki

    Jeszcze wartości odżywcze dla kukurydzy z puszki

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Koniecznie zobacz: