• Do kolejnego przepisu potrzebujemy 2 kg owoców, około 1,5 kc cukru oraz szklankę wody.
Pierwszą czynnością będzie rozpuszczenie cukru w wodzie na lekkim gazie. Dopiero potem dodajemy do garnka obrane i umyte porzeczki. Po zagotowaniu od razu wyłączamy gaz i odstawiamy konfiturę na dobę. Po tym czasie ponownie zagotowujemy na chwile naszą konfiturę i znów odstawiamy na dobę. Podobnie czynimy tez trzeci raz. W czwartym dniu przygotowywania konfitury, po jej zagotowaniu, gotujemy ją około 5 minut a następnie nakładamy do odpowiednio przygotowanych wcześniej słoików i znów ustawiamy do góry dnem.
• Trzeci sposób wymaga jedynie 500 g cukru na kilogram porzeczek.
Tym razem postępujemy inaczej niż przy poprzednich przepisach, a mianowicie obrane i umyte porzeczki zasypujemy cukrem i zostawiamy do puszczenia soku. Po tym czasie porzeczki stawiamy na gazie i gotujemy jakieś 20 minut. Kiedy widzimy, ze konfitura zgęstniała, można ja przelewać do słoików. Tak jak w przypadku poprzednich przepisów, dobrze zakręcone słoiki stawiamy do góry dnem i zostawiamy tak do ostygnięcia.
Jak widać te trzy przepisy nieco różnią się miedzy sobą procesem przygotowania konfitur do nalewania w słoiki. Każda Pani domu musi sama sprawdzić, która metoda jej najbardziej odpowiada. Ogólnie rzecz biorą przygotowanie konfitur z czarnej porzeczki nie wymaga zbyt wiele czasu ani nie jest trudne. Nawet początkującą gospodyni doskonale sobie z tym poradzi, jeżeli będzie się stosowała do podanej receptury.
0 komentarzy