Kompot z jabłek może być również przygotowywany jako przetwory na zimę. Jabłka obieramy i kroimy podobnie jak wcześniej. Wrzucamy do słoików i zalewamy ciepłą wodą z dodatkiem cukru (ilość dobieramy w zależności od upodobań). Na koniec do każdego słoika wrzucamy jeden do trzech goździków (jeżeli ktoś nie lubi to nie musi tego robić). Całość zakręcamy i pasteryzujemy przez około 20 - 25 minut, w zależności od wielkości słoika. W podobny sposób możemy przygotować kompot jabłkowo-śliwkowy, czy inne kompozycje. Bardzo ważne jest, aby jabłka zalać bardzo szybko po ich obraniu i umieszczeniu w słoiku, gdyż zwlekanie powoduje ich ciemnienie i mniej atrakcyjny wygląd.
Jabłka są wspaniałymi owocami zarówno do zjedzenia na surowo, jak również do przyrządzenia z nich różnego rodzaju deserów. Kompot przygotowany ze świeżych owoców prosto z jabłoni jest wyśmienity, ale również suszone wersje dobrze się prezentują i smakują, szczególnie w czasie Wigilii i Bożego Narodzenia. Łatwość oraz szybkość przygotowania sprawiają, iż jest to wybór nie tylko lepszy niż sztucznie robione napoje i desery sprzedawane w sklepach, ale również przetwory na zimę są bardziej atrakcyjne. Dodatkowo koszt takiego kompotu jest zdecydowanie niższy.
Paweł S
1 komentarzy
Dodał: Barbara , Tytuł: Piękny ogród
Wasze rady i propozycję są bardzo przydatne i zawsze na czasie. Dzięki!!!