Kasztany - właściwości i zastosowanie

Kasztany - właściwości i zastosowanie

Skomentuj artykuł

Zastosowanie w kuchni

Świeże kasztany spożywane są na surowo, a wyschnięte po upieczeniu oraz konserwowane jako kompoty. Piecze się je w około 200°C przez 20-30 minut. Kasztany należy obierać z twardej skorupki i zjadać miękki, słodki, mączysty środek. Na Węgrzech i Słowacji z kasztanów wyrabia się masę przeznaczoną do bezpośredniego spożycia lub dodawaną do słodkich wypieków i deserów oraz do mięs. W Niemczech wytwarza się z nich również zupę kasztanową.

Prażone kasztany - sposób przyrządzania:

Kasztany myjemy w ciepłej wodzie, następnie wycieramy do sucha czystą ściereczką. Każdy owoc nacinamy nożem w górnej części. kasztany układamy nacięciem w dół w garnku lub na patelni z powłoką i delikatnie zalewamy wrzątkiem. Gotujemy kasztany przez 15 minut. Ugotowane kasztany jadalne odcedzamy, studzimy i przekładamy na blaszkę lub do formy do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 220 °C na 15 min.

Anna Jędrzejewska

Źródła: wikipedia, tvnmeteo, Rośliny ozdobne w architekturze krajobrazu (P. Latocha 2006), Farmakognozja (S. Kohlmunzer 2007)

czytaj dalej...

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także