Właściwości cebuli
Kasztany - właściwości i zastosowanie
- 1/5
- Następne
- 1/5
- Następne
Zobacz także
Zastosowanie w kuchni
Świeże kasztany spożywane są na surowo, a wyschnięte po upieczeniu oraz konserwowane jako kompoty. Piecze się je w około 200°C przez 20-30 minut. Kasztany należy obierać z twardej skorupki i zjadać miękki, słodki, mączysty środek. Na Węgrzech i Słowacji z kasztanów wyrabia się masę przeznaczoną do bezpośredniego spożycia lub dodawaną do słodkich wypieków i deserów oraz do mięs. W Niemczech wytwarza się z nich również zupę kasztanową.
Prażone kasztany - sposób przyrządzania:
Kasztany myjemy w ciepłej wodzie, następnie wycieramy do sucha czystą ściereczką. Każdy owoc nacinamy nożem w górnej części. kasztany układamy nacięciem w dół w garnku lub na patelni z powłoką i delikatnie zalewamy wrzątkiem. Gotujemy kasztany przez 15 minut. Ugotowane kasztany jadalne odcedzamy, studzimy i przekładamy na blaszkę lub do formy do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 220 °C na 15 min.
Anna Jędrzejewska
Źródła: wikipedia, tvnmeteo, Rośliny ozdobne w architekturze krajobrazu (P. Latocha 2006), Farmakognozja (S. Kohlmunzer 2007)
Dodaj swój komentarz
Kategorie
Drzewa liściasteKoniecznie zobacz:
Encyklopedia
Rośliny doniczkoweKwiaty ogrodowePnączaDrzewa i krzewyBylinyJednoroczne i dwuletnieCebuloweZioła i PrzyprawyTrawyKaktusyNajpopularniejsze
Azalia japońska - uprawa, pielęgnacja i odmiany
Prymulka - uprawa, pielegnacja i podlewanie
Kalanchoe – uprawa, pielęgnacja i rozmnażanie
Milin amerykański - uprawa, wymagania i pielęgnacja
Dekoracje wielkanocne - galeria zdjęć
Szkodniki storczyków
Zobacz koniecznie
Polecane
Sonda
Moje ulubione kwiaty są koloru
0 komentarzy