Karczoch

Karczoch

Skomentuj artykuł

W przypadku wybrania pierwszej metody, zbiory następują na przełomie sierpnia i września, natomiast przy drugiej - miesiąc wcześniej. Ścinamy te główki kwiatostanowe, które są już dość duże, ale musimy to uczynić jeszcze zanim zacznie rozwijać się kwiat, gdyż wtedy mogą stać się nawet niejadalne.

Nie wszyscy ogrodnicy w naszym kraju, uprawiający u siebie tę roślinę decydują się na jej zimowanie w gruncie, ale jest to możliwe. Należy jednak ją dobrze przygotować do nadchodzących mrozów. Ścinamy łodygi oraz tworzymy dość spory kopiec z ziemi, przykrywający korzenie karczocha i chroniący je od niskich temperatur.

Karczoch

Karczoch

Karczoch - wartości odżywcze oraz właściwości

Przede wszystkim główki karczocha są bardzo mało kaloryczne. Każde 100 gram dostarcza nam jedynie około 55 kcal, co jest wynikiem dobrym i dzięki temu nie jest zabroniony na diecie. Co prawda ilość witamin w nich nie jest zatrważająca, lecz ceniony jest ze względu na dużą zawartość mikroelementów, takich jak magnez, żelazo i potas oraz szczególnie dużą zawartość inuliny - cukru, który ma niezwykle pozytywny wpływ na tworzenie prawidłowej flory jelitowej. W składzie karczocha możemy również spotkać się z takimi związkami jak: flawonoidy, kwasy organiczne oraz glikozydy. Spożywanie potraw z jego zastosowaniem wpływa pozytywnie nie tylko na działanie układu pokarmowego, ale również reguluje poziom cholesterolu we krwi, wykazuje działanie przeciwutleniające oraz przeciwdrobnoustrojowe. Ponadto w kosmetyce używany jest jako jeden ze składników kosmetyków oczyszczających, takich jak toniki, kremy i maseczki.

Karczoch

Karczoch

czytaj dalej...

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Koniecznie zobacz: