Jak zrobić zioła prowansalskie podajemy skład

Jak zrobić zioła prowansalskie podajemy skład

Skomentuj artykuł

Zioła prowansalskie są aromatyczną mieszanką popularną na całym świecie. Można ją zrobić samodzielnie w domu. Trzeba jedynie założyć małą uprawę kilku podstawowych ziół, takich jak bazylia, cząber, majeranek, mięta pieprzowa, oregano, rozmaryn, szałwia i tymianek. Zioła prowansalskie to doskonały dodatek do dań tłustych i ciężkostrawnych, ponieważ poprawiają trawienie. Przyprawia się też nimi twarogi, sosy ziołowe, pieczenie, mięsa mielone, potrawy z grilla, farsze, dania z ryb i drobiu, jaja, zupy i sałatki.

Co ciekawe, do oryginalnych francuskich ziół prowansalskich dodaje się również odrobinę lawendy. Wzmacnia ona aromatyczny zapach kompozycji i podkreśla jej smak.

Poniżej podajemy standardowe proporcje ziół prowansalskich. Kiedy już dobrze opanujemy komponowanie podstawowej mieszanki, będziemy mogli ją dowolnie modyfikować, dodając więcej tych ziół, które najbardziej nam smakują.

•    ½ łyżeczki roztartej lawendy
•    1 łyżeczka szałwii
•    1 łyżeczka rozmarynu
•    1 łyżeczka cząbru
•    1 łyżeczka mięty pieprzowej
•    2 łyżki oregano
•    2 łyżki tymianku
•    2 łyżki bazylii


Suszenie i przechowywanie ziół

Zioła należy suszyć zaraz po zbiorach, w suchym, zacienionym, przewiewnym i jednocześnie ciepłym miejscu (temperatura pomieszczenia nie powinna przekraczać 40 st. C). Od czasu do czasu zioła można przemieszać, żeby wszystkie części ziela dokładnie się wysuszyły. Suszenie może się też odbywać na słońcu, jednak nie poleca się tej metody, ponieważ drogocenne składniki roślin się wtedy utleniają.

Zioła prowansalskie

Zioła prowansalskie

Zioła suszone w odpowiedniej temperaturze powinny być gotowe po kilku dniach. Należy je skruszyć do takiej postaci, jaką znamy z mieszkanek prowansalskich pochodzących ze sklepów. Przy kruszeniu należy oddzielić i wyrzucić zdrewniałe części ziela. Zioła przechowujemy najlepiej w płóciennych woreczkach, zawieszanych w przewiewnym miejscu albo wysypujemy je do pojemników, które ustawiamy w szafce. Nie wystawiamy ich na promienie słoneczne.

Zioła prowansalskie

Zioła prowansalskie

Zioła prowansalskie zachowują swój aromat i smak do 6 miesięcy.

Autor: Aneta Malinowska

Źródła
M. Mazik, „Zioła w kuchni”, Wydawnictwo Dragon, Bielsko-Biała 2012 r.
D. Bown, „Wielka encyklopedia ziół”, Muza, Warszawa 1999 r.

czytaj dalej...

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Kategorie

Koniecznie zobacz: