Jak jeść melona?

Jak jeść melona?

2 komentarzy

Owoce najpierw kroimy na pół i delikatnie wydrążamy ze środka pestki (tak aby nie uszkodzić miąższu). Tak przygotowane dwie połówki czekają na wykorzystanie. Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia i odwaga w łączeniu smaków. Skórkę wykrawamy ostrym nożem a soczysty miąższ możemy pokroić w plasterki lub kostkę albo wydrążyć specjalną łyżeczką melonowe kuleczki i wykorzystać je do koreczków. Wystarczy nabić je na wykałaczkę i dodać ulubione dodatki (kabanosy, oliwki, marynowana cebulka, ser pleśniowy lub żółty, itd.). Takimi kuleczkami można także dekorować drinki, a nawet dodawać jako element dekoracyjny drugiego dania. Owoce te doskonale komponują się z potrawami z mięs, ryb oraz sałatkami zarówno pikantnymi jak i słodkimi. 


Melon to także idealny owoc na wykwintną przystawkę. Ma orzeźwiający smak i niezwykły aromat. Doskonale zaostrzy apetyt. Bardzo prosty w wykonaniu jest duet melona z szynką parmeńską. Wystarczy pokroić owoc w cienkie paski i owinąć go tą niezwykle pachnącą szynką. Połączenie dwóch tak różnych smaków i zapachów nie bez powodu uważane jest za jedną z najlepszych przystawek na świecie.

Melony to również doskonały pomysł na deser. Można podawać je samodzielnie lub jako jeden ze składników sałatek owocowych. Doskonale komponują się z owocami o kontrastujących smakach – np. melon z arbuzem, pomarańczą lub soczystym mango. Kuleczki z melonów lub paski mogą stanowić bardzo ładną ozdobę i smaczny dodatek do deserów lodowych. Można pokusić się nawet o zrobienie lodowego sorbetu z melona, który pachnie i smakuje znakomicie. Jest także doskonałym dodatkiem do alkoholowych drinków.

Paweł Romanowski
czytaj dalej...

2 komentarzy

  1. Dodał: , Tytuł:

    Pyszota

  2. Dodał: Magda, Tytuł: Melon do salatki

    Melon może świetnie uzupełnic kompozycje w sałatce owocowej, dla mnie jest on niezastapionym dodatkiem. Przykład pysznej, zdrowej sałatki z jego wykorzystaniem

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Kategorie