Grill elektryczny – wady
• zasilanie prądem, ograniczające stosowanie grilla w miejscach oddalonych, bez dostępu do energii elektrycznej
• dla wielu największą wadą grilli elektrycznych jest inna jakość grillowanych potraw, które pozbawione są specyficznego smaku i aromatu jaki w przypadku grilli węglowych, gwarantuje osadzający się na potrawach dym.
W ostatnim czasie bardzo popularne są grille indukcyjne wytwarzające ciepło w oparciu o indukcję magnetyczną. Są one bardziej bezpieczne i energooszczędne.
Grill elektryczny- ceny
Ceny grilli elektrycznych zależnie od zastosowanych technologii oraz materiałów kosztują najczęściej od kilkuset złotych do kilku tysięcy złotych.
Krótka charakterystyka i ceny wybranych modeli grilli elektrycznych
Nazwa modelu |
Opis
|
Cena |
Grill stołowy Philips HD 4466/90 |
Grill otwarty, ze stali nierdzewnej o mocy 2300 W. Wyposażony m.in. w komorę na spływający tłuszcz, uchwyty termoizolacyjne. Płyta grilla o wymiarach 30 x 37 cm. |
339- 479 zł |
Rommelslacher KG 2000 |
Grill składany o mocy 2000 z dwoma termostatami i podwójną powierzchnią grzewczą. |
400 zł |
Zelmer 40Z011 |
Grill elektryczny z pokrywką o mocy 1500 W |
175 zł |
Weber Q240 Stand |
Grill elektryczny z pokrywą o mocy 2,200 Watt wyposażony w dwa rozkładane stołki. Wysokość 128,6 cm, szerokość 132 cm, powierzchnia rusztu 54x 39, waga 24 kg. |
1649 zł |
Źródło: Nokaut
Uwagi końcowe
Grille elektryczne stanowią ważne uzupełnienie oferty grilli, ponieważ stanowią alternatywę dla tych wszystkich, którzy cenią czyste i zdrowsze grillowanie oraz dla osób, które nie mają możliwości grillowana poza miejscem zamieszkania.
Tekst: Grzegorz Bogucki
czytaj dalej...
0 komentarzy