Gatunki i rodzaje miodów

Gatunki i rodzaje miodów

1 komentarzy

Miód lipowy - bardzo ładny żółty, czasami z odcieniami zielonego kolor i intensywny aromat kwiatów lipy. Oleista konsystencja, która przechodzi w drobnoziarnistą po skrystalizowaniu. Kolor natomiast zmienia się wtedy w brunatny lub żółtopomarańczowy. Bardzo smaczny, chodź z lekką goryczką. Pomaga w walce z przeziębieniem, uspokaja oraz obniża ciśnienie krwi.

Miód bławatkowy - mało spotykany miód o intensywnym zapachu bławatka oraz żółto złocistej barwie. W smaku jest bardzo charakterystyczny, trochę ostry.

Gatunki i rodzaje miodów

Gatunki i rodzaje miodów

Miód koniczynowy - miód o słomkowożółtej barwie i wyczuwalnym tylko przez znawców aromacie koniczyny. Jest łagodny w smaku, chodź da się wyczuć lekką kwaskowatość. Po skrystalizowaniu zmienia barwę na białą. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, moczopędne, wykrztuśne oraz uspokajające.

Miód malinowy - posiada żółtawy kolor, który po skrystalizowaniu nabiera złocistego odcienia. W smaku jest lekko kwaskowaty, ale łagodny. Charakteryzuje się aromatem kwiatów maliny. Wykazuje właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwgorączkowe, rozgrzewające oraz napotne. Jest lubiany przez dzieci.

Miód mniszkowy - jasnożółty miód o bardzo słodkim, aczkolwiek lekko mdłym smaku oraz zapachu kwiatów mniszka lekarskiego. Krystalizuje się dość szybko, przyjmując mazistą, a później twardą konsystencję oraz żółty kolor z białymi wykwitami. Posiada wiele właściwości leczniczych - działa na choroby reumatyczne, niedokrwistość, choroby dróg żółciowych i wątroby oraz żołądka, a także przy wyczerpaniu psychofizycznym.

Miód cząbrowy- ciemny, bursztynowy lub herbaciany kolor, który po skrystalizowaniu zamienia się w jasnobrązowy. Aromat kwiatów cząbru oraz ciekawy, ostry, pieprzowo-ziołowy smak. Swoimi właściwościami biotycznymi przewyższa niejednokrotnie słynne miody królewskie oraz papieskie.

Miód spadziowy - jeden z ciemniejszych, czasami nawet bliski kolorowi czarnemu miód, wytwarzany przez pszczoły ze spadzi. Charakteryzuje się delikatnym zapachem żywicy oraz zielonkawym kolorem po skrystalizowaniu.  Stosowany przy schorzeniach górnych dróg oddechowych. Jest jednym z droższych miodów w naszym kraju.

Miód sadowniczy - powstaje z nektarów kwiatów różnych drzew owocowych. Kolor żółty, przechodzący stopniowo w kremowy w procesie krystalizacji. Zawiera dużo glukozy. Przeważnie pszczoły wykorzystują go na własne potrzeby, więc rzadko kiedy jest pozyskiwany.

Miód manuka - miód niespotykany w naszym kraju, wytwarzany z kwiatów manuka występujących w Nowej Zelandii. Ciemny, ostry w smaku i intensywnie pachnący. Wykazuje silne właściwości lecznicze.


Uwaga na sztucznych oszustów!

W dzisiejszych czasach, kiedy człowiek jest w stanie wszystko wyprodukować sztucznie, również sztuczny miód, a raczej produkt miodopodobny może być spotykany w sklepach. Jest to produkt syntetyczny, który nie zawiera naturalnych składników obecnych w prawdziwym miodzie, ani właściwości leczniczych i zapachowych.

Miody są wspaniałym zamiennikiem cukru rafineryjnego. Nie dość, że są dużo zdrowsze, dodatkowo mamy do wyboru całą gamę zapachów oraz aromatów, dzięki czemu, każdy znajdzie taki, który mu najbardziej odpowiada.
czytaj dalej...

1 komentarzy

  1. Dodał: Lucyna, Tytuł: Kuracja miodowa

    Już kilka lat temu całą rodziną wykluczyliśmy niemal zupełnie (nie licząc produktów gotowych) cukry rafineryjne na rzecz właśnie miodu. Miody kupowaliśmy ze sprawdzonego, przebadanego źródła a jako że zjadamy ich dużo, ważny był dla nas duży wybór stąd padło na sklep Oto moje obserwacje: - znaczna poprawa odporności (zauważalne zwłaszcza u dzieci) - lepsze samopoczucie, dużo energii (prawdopodobnie za sprawą masy witamin i minerałów) - u mnie zmniejszyły się żylaki (stosowałam miód gryczany, który poprawia krążenie.

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Kategorie

Koniecznie zobacz: