Dżem z jabłek

Dżem z jabłek

Skomentuj artykuł

Fani konfitur, marmolad i dżemów wiedzą, że przetwory z owoców to najłatwiejszy sposób na osłodzenie sobie życia. Ponadto, samodzielne przygotowanie konfitur jest o wiele tańsze i zdrowsze od dżemów kupowanych z supermarketu, do których dodawane są konserwanty i ulepszacze smaku. Zamiast kupować gotowy produkt, lepiej jest samemu wybrać składniki, poświęcić godzinę czasu i samodzielnie przygotować przetwory. W tym artykule zajmiemy się dżemem z jabłek, ponieważ jest on bardzo smaczny i prosty, innymi słowy w sam raz dla początkujących, którzy pierwszy raz chcieliby przygotować jakąś owocową konfiturę. Jabłka są idealne, gdyż są dostępne w sprzedaży przez cały rok i zawsze kiedy najdzie nas ochota możemy taki dżem przygotować. Na przetwory najlepiej nadają się kwaskowate antonówki, które w połączeniu z cukrem i innym przyprawami tworzą doskonały kwaśno-słodki smak. Nie poleca się słodkich odmian jabłek, ponieważ dżem z nich zrobiony będzie zbyt słodki i mdły w smaku.

Składniki:

2 kg jabłek
0/5 kg cukru
1 długa kora cynamonu
1 cytryna

Dżem z jabłek

Dżem z jabłek

Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne oraz szypułki. Do rondla z odrobiną wody wrzucamy połowę jabłek, skrapiamy je cytryną i gotujemy na małym ogniu aż zupełnie się rozpadną i powstanie jednolita masa. Następnie dzielimy korę cynamonową na kilka kawałków, dodajemy do rondla razem z cukrem i pozostałymi jabłkami. Ważne jest, żeby nie kruszyć cynamonu na drobne kawałeczki, ponieważ trzeba go będzie później usunąć z gotowego dżemu. Osoby, które nie lubią cynamonu mogą zupełnie zrezygnować z tego składnika, natomiast Ci, którzy bardzo lubią tę przyprawę, mogą dodać jeszcze trochę cynamonu w proszku, jednak niewielką ilość, ponieważ sama kora cynamonu powinna już pozostawić odpowiedni smak i aromat. Wszystkie składniki (jabłka, cukier, cynamon) mieszamy i smażymy na małym ogniu przez około pół godziny często mieszając, tak aby nasz dżem się nie przypalił. W zależności od tego jaki dżem lubimy, możemy zupełnie rozgotować drugą część jabłek albo pozostawić małe cząstki. Kiedy dżem już zgęstnieje, przekładamy go do wyparzonych słoików, natychmiast zamykamy i stawiamy wieczkiem na blacie. Gotowy dżem musi odstać do zupełnego wystygnięcia. Smacznego!



Dżem jabłkowy z dodatkiem bananów

Jeżeli chcemy urozmaicić nasz dżem dodatkowymi owocami, świetnym pomysłem są banany. Wystarczy, że pokrojone w plasterki banany wrzucimy do rondla razem z drugą porcją jabłek. Jeżeli zdecydujemy się na dodanie bananów do dżemu pamiętajmy, żeby ograniczyć cukier, ponieważ banany same w sobie już są bardzo słodkie.

Dżem z jabłek

Dżem z jabłek

czytaj dalej...

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Kategorie

Koniecznie zobacz: