Dżem z gruszek

Dżem z gruszek

Skomentuj artykuł

Dżem z gruszek

Gruszki są wdzięcznymi owocami do łącznia z rozmaitymi przyprawami oraz innymi owocami, dlatego można z ich pomocą przygotować dżemy o wyjątkowym smaku i aromacie.

Umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych owoce należy skropić sokiem z cytryny, pokroić w kostkę i wrzucić do wrzącego syropu, przygotowanego z cukru i wody lub soku owocowego. Jeśli wybieramy drugi sposób, gruszki należy przygotować dzień wcześniej i zasypane cukrem pozostawić do puszczenia soku. Taki dżem będzie bardziej aromatyczny, ale wymaga więcej czasu na przygotowania. Owoce w syropie gotujemy powoli, stale mieszając, tak aby część z nich całkowicie się rozpadła, a całość się nie przypaliła. Smażenie z reguły nie powinno trwać dłużej niż 20-30 min, ale najlepiej ustalić optymalny czas za pomocą opisanego wcześniej testu z talerzykiem. Jeśli w dżemie mają pozostać całe kawałki gruszek, niewielką ilość pokrojonych owoców należy pozostawić w salaterce i dorzucić do dżemu w połowie gotowania.

Dżem z gruszek

Dżem z gruszek

Dżem można przygotować jedynie z samych gruszek i cukru lub też z dodatkiem innych owoców oraz przypraw. Do gruszek najlepiej pasują jabłka, śliwki, pigwa i winogrona, a z przypraw dobrze komponuje się wanilia, skórka cytrynowa, cynamon i goździki. Smakosze mogą też skorzystać z odrobiny imbiru lub kardamonu. Wybrane przyprawy należy dodać do gotowania na samym początku, aby ich aromat miał szansę dobrze skomponować się z owocami, jednak należy pamiętać, aby niektóre z nich usunąć z dżemu przed umieszczeniem go w słoiczkach (goździki, laska wanilii).


Proporcje składników

Nie ma jednego przepisu na przygotowanie dobrego dżemu z gruszek, gdyż jego wersji w książkach kulinarnych można znaleźć całkiem sporo. Mimo to na początek warto spróbować przyrządzić ten specjał według poniższych proporcji:

1 kg. gruszek
40 - 60 dkg. cukru (w zależności od smaku owoców)
½ szkl. wody lub sok z owoców
Opcjonalnie: laska wanilii, goździki lub cynamon

Dżem z gruszek

Dżem z gruszek

Autor: Katarzyna Józefowicz
 Źródła:
1.    „Przetwory z owoców i warzyw” Andrzej Mering W-wa 1956r.
2.    „Dżemy i marmolady smacznie i zdrowo” W-wa 2012r.

czytaj dalej...

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Kategorie

Koniecznie zobacz: