Przepis na nalewkę z owoców aronii
- 80 dag świeżych owoców aronii;
- 0,5 l spirytusu;
- 200 liści wiśni;
- 60 dag cukru;
- 20 g kwasku cytrynowego.
Owoce wraz z liśćmi należy gotować przez 5 minut, po czym odstawić i w takiej formie pozostawić na noc. Następnego dnia należy odcedzić wywar, do którego dodajemy cukier, kwasek cytrynowy, a na samym końcu spirytus. Całość mieszamy i nalewamy do butelek.
Owoce na nalewki
W ogrodzie czy też w sadzie, wielu z nas posiada zróżnicowane drzewa i krzewy owocowe, z których można przyrządzać doskonałe nalewki pod względem smakowym bądź też zdrowotnym. Z roślin dostarczających nam doskonałego surowca na nalewki warto wymienić:
- czarną porzeczkę;
- pigwę;
- wiśnię;
- dereń jadalny;
- maliny;
- orzech włoski;
- jarzębinę,
- dziką różę;
- czarny bez;
- aronie;
- śliwę;
- tarninę;
- morela;
- brzoskwinia;
- pigwowiec;
- rokitnik.
Wszystkie wymienione rośliny są także bardzo dekoracyjne, a ich dekoracyjność wynika z ładnego pokroju bądź też z ciekawych liści, kwiatów oraz dekoracyjnych owoców. Warto zaprosić te rośliny do swojego ogrodu i czerpać z ich wielopłaszczyznowej użyteczności.
Skład chemiczny wybranych owoców
Nazwa polska | Nazwa łacińska | Skład |
Pigwa pospolita | Cydonia oblonga | m.in. fruktoza, sacharoza, glukoza, kwasy organiczne (kwas jabłkowy, kwas cytrynowy, kwas winowy), pektyny, witamina C, żelazo, miedź, olejek eteryczny, garbniki. |
Czarna porzeczka | Ribes nigrum | m.in. witaminy C, A, P oraz witaminy z grupy B, cukry, żelazo, potas, pektyny garbniki. |
Rokitnik zwyczajny | Hippophae rhamnoides | m.in. witaminy C, A, B, E, P, F, kwas jabłkowy,cukry, inozyt, kwas foliowy, tłuszcz, żelazo, mangan, bor, garbniki. |
Dereń jadalny | Cornus mas | m.in. witamina A, C, P, garbniki, pektyny, cukry, związki flawonowe. |
Malina | Rubus idaeus | m.in. cukry, pektyny, witaminy C, A, PP, B2, potas, miedź, żelazo. |
Orzech włoski | Juglans regia | Niedojrzałe owoce wyróżniają się wśród innych owoców bardzo wysoką zawartością witaminy C. Dla porównania zawartość tej witaminy w owocach porzeczki czarnej jest kilkakrotnie niższa. |
Róża dzika | Rosa canina | m.in. witamina C, B1, B2, PP, A, E, K, flawonoidy, karotenoidy, pektyny, garbniki, kwasy organiczne, olejek eteryczny, sole mineralne |
Tarnina | Prunus spinosa | m.in. kwasy organiczne, błonnik, flawonoidy, garbniki, witaminę C, wapń, fosfor, żelazo, sole mineralne. |
Morela | Armeniaca | m.in. sacharoza, kwas cytrynowy, jabłkowy, winowy, kwercetynę, izokwercetynę, pektyny, skrobia, witaminę C, PP, A. |
Aronia czarnoowocowa | Aronia melanocarpa | m.in. an antocyjany, kwasy organiczne, flawonoidy, garbniki, cukry, witaminy (C, PP, B2, B6, mikroelementy (mangan, molibden, bor, jod, miedź, żelazo), błonnik, pektyny. |
Bez czarny | Sambucus nigra | m.in. witamina C, B, cukry, kwasy organiczne, garbniki, pektyny, antocyjany. |
Jarząb pospolity | Sorbus aucuparia | m.in. flawonoidy, kwasy organiczne (m.in. winowy, sorbowy, jabłkowy), sorbinę, sole mineralne, garbniki, terpeny oraz witaminy- A, C, E, K, P. |
Nalewki to doskonały sposób na zagospodarowanie nadwyżek owoców, często o właściwościach leczniczych. Są doskonałym sposobem na poprawę naszej odporności, zwłaszcza w okresie, kiedy słonecznego blasku niewiele, a wszechobecna szarość zimowych dni przytłacza. Rozgrzewające nalewki to sposób na udane spotkanie towarzyskie. Degustacja własnych osiągnięć to jeden z najprzyjemniejszych momentów. Warto spróbować swoich sił także na tej płaszczyźnie.
czytaj dalej...
2 komentarzy
Dodał: Mariola, Tytuł: jaki alkohol?
Czy jeżeli użyję spirytusu do nalewek o mocy 60% to przepis na nalewkę z głogu się uda, czy potrzeba mocniejszego spirytusu? Pytam bo ten mam pod ręką :)
Dodał: Bogdan, Tytuł: nalewka z głogu
Artykuł ciekawy i dobrze, że pamiętamy o tym wspaniałym trunku. Robiłem kiedyś nalewki z głogu. Brałem następujace proporcje: do litrowego słoja wsypywałem do połowy umyte i obsączone owoce głogu - najlepsza drobna odmiana. Zalewałem 0,5 ltr 70% spirytusu, Macerowało się ok. 6 tygodni. Następnie trzeba zlać nalew przesączając go. Nalać do butelek i pozostawić do ustania. Na dnie zbierze się osad. Zlać jeszcze raz - delikatnie ze względu na osad. Rozlać do butelek. Piękny rubinowy kolor. Cukru też nie potrzeba dodawać.