Domowe nalewki- owoce na nalewki

Domowe nalewki- owoce na nalewki

2 komentarzy

Przepis na nalewkę z owoców aronii

- 80 dag świeżych owoców aronii;
- 0,5 l spirytusu;
- 200 liści wiśni;
- 60 dag cukru;
- 20 g kwasku cytrynowego.

Owoce wraz z liśćmi należy gotować przez 5 minut, po czym odstawić i w takiej formie pozostawić na noc. Następnego dnia należy odcedzić wywar, do którego dodajemy cukier, kwasek cytrynowy, a na samym końcu spirytus. Całość mieszamy i nalewamy do butelek.

Aronia i jarzębina na domowe nalewki

 

Aronia i jarzębina na domowe nalewki

Owoce na nalewki
   

W ogrodzie czy też w sadzie, wielu z nas posiada zróżnicowane drzewa i krzewy owocowe, z których można przyrządzać doskonałe nalewki pod względem smakowym bądź też zdrowotnym. Z roślin dostarczających nam doskonałego surowca na nalewki warto wymienić:

- czarną porzeczkę;
- pigwę;
- wiśnię;
- dereń jadalny;
- maliny;
- orzech włoski;
- jarzębinę,
- dziką różę;
- czarny bez;
- aronie;
- śliwę;
- tarninę;
- morela;
- brzoskwinia;
- pigwowiec;
- rokitnik.

Wszystkie wymienione rośliny są także bardzo dekoracyjne, a ich dekoracyjność wynika z ładnego pokroju bądź też z ciekawych liści, kwiatów oraz dekoracyjnych owoców. Warto zaprosić te rośliny do swojego ogrodu i czerpać z ich wielopłaszczyznowej użyteczności.

 Skład chemiczny wybranych owoców

Nazwa polska Nazwa łacińska Skład
Pigwa pospolita Cydonia oblonga m.in. fruktoza, sacharoza, glukoza, kwasy organiczne (kwas jabłkowy, kwas cytrynowy, kwas winowy), pektyny, witamina C, żelazo,  miedź, olejek eteryczny, garbniki.
Czarna porzeczka Ribes nigrum m.in. witaminy C, A, P oraz witaminy  z grupy B, cukry, żelazo, potas, pektyny garbniki.
Rokitnik zwyczajny Hippophae rhamnoides m.in. witaminy C, A, B, E, P, F, kwas jabłkowy,cukry, inozyt, kwas foliowy, tłuszcz, żelazo, mangan, bor, garbniki.
Dereń jadalny Cornus mas m.in. witamina A, C, P, garbniki, pektyny, cukry, związki flawonowe.
Malina Rubus idaeus m.in. cukry, pektyny, witaminy C, A, PP, B2, potas, miedź, żelazo.
Orzech włoski Juglans regia Niedojrzałe owoce wyróżniają się wśród innych owoców bardzo wysoką zawartością witaminy C. Dla porównania zawartość tej witaminy w owocach porzeczki czarnej jest kilkakrotnie niższa.
Róża dzika Rosa canina m.in. witamina C, B1, B2, PP, A, E, K, flawonoidy, karotenoidy, pektyny, garbniki, kwasy organiczne, olejek eteryczny, sole mineralne
Tarnina Prunus spinosa m.in. kwasy organiczne, błonnik, flawonoidy, garbniki, witaminę C, wapń, fosfor, żelazo, sole mineralne.
Morela Armeniaca m.in. sacharoza, kwas cytrynowy, jabłkowy, winowy, kwercetynę, izokwercetynę, pektyny, skrobia, witaminę C, PP, A.
Aronia czarnoowocowa Aronia melanocarpa m.in. an antocyjany, kwasy organiczne, flawonoidy, garbniki, cukry, witaminy (C, PP, B2, B6, mikroelementy (mangan, molibden, bor, jod, miedź, żelazo), błonnik, pektyny.
Bez czarny Sambucus nigra m.in. witamina C, B, cukry, kwasy organiczne, garbniki, pektyny, antocyjany.
Jarząb pospolity Sorbus aucuparia m.in. flawonoidy, kwasy organiczne (m.in. winowy, sorbowy, jabłkowy), sorbinę, sole mineralne, garbniki, terpeny oraz witaminy- A, C, E, K, P.

 

Nalewki to doskonały sposób na zagospodarowanie nadwyżek owoców, często o właściwościach leczniczych. Są doskonałym sposobem na poprawę naszej odporności, zwłaszcza w okresie, kiedy słonecznego blasku niewiele, a wszechobecna szarość zimowych dni przytłacza. Rozgrzewające nalewki to sposób na udane spotkanie towarzyskie. Degustacja własnych osiągnięć to jeden z najprzyjemniejszych momentów. Warto spróbować swoich sił także na tej płaszczyźnie.

czytaj dalej...

2 komentarzy

  1. Dodał: Mariola, Tytuł: jaki alkohol?

    Czy jeżeli użyję spirytusu do nalewek o mocy 60% to przepis na nalewkę z głogu się uda, czy potrzeba mocniejszego spirytusu? Pytam bo ten mam pod ręką :)

  2. Dodał: Bogdan, Tytuł: nalewka z głogu

    Artykuł ciekawy i dobrze, że pamiętamy o tym wspaniałym trunku. Robiłem kiedyś nalewki z głogu. Brałem następujace proporcje: do litrowego słoja wsypywałem do połowy umyte i obsączone owoce głogu - najlepsza drobna odmiana. Zalewałem 0,5 ltr 70% spirytusu, Macerowało się ok. 6 tygodni. Następnie trzeba zlać nalew przesączając go. Nalać do butelek i pozostawić do ustania. Na dnie zbierze się osad. Zlać jeszcze raz - delikatnie ze względu na osad. Rozlać do butelek. Piękny rubinowy kolor. Cukru też nie potrzeba dodawać.

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Kategorie
Owoce

Koniecznie zobacz: