Aronia - właściwości i zastosowanie
Czarny bez
- 1/5
- Następne
- 1/5
- Następne
Zobacz także
Czarny bez w kuchni
Czarny bez znajduje również zastosowanie w kuchni. Dojrzałe owoce znakomicie nadają się do przyrządzania z nich dżemów, konfitur, powideł, soków czy win. Intensywny kolor przegotowanego soku umożliwia wykorzystanie go jako naturalnego barwnika do galaretek, kisieli, przetworów z innych owoców oraz win owocowych.
Czarny bez - owoce
Wymagania środowiskowe
Jednak podobnie jak wiele innych cennych roślin leczniczych, również czarny bez traktowany jest niekiedy jako chwast. W pewnym stopniu przyczyniają się do tego ptaki, dla których jego owoce są wielkim przysmakiem. Zjadając je, roznoszą nasiona na znaczne odległości, dzięki czemu roślina występuje dość pospolicie na terenie całego kraju.
Czarny bez - owoce
Czarny bez ma jednak dość wysokie wymagania środowiskowe. Oczekuje bowiem stanowisk słonecznych i osłoniętych od wiatru oraz gleb wilgotnych, żyznych, próchniczych i bogatych w składniki pokarmowe. Lubi też podłoża, dość zasobne w związki azotowe. Może się wprawdzie dostosować do nieco gorszych warunków, ale będzie wtedy słabiej kwitnąć i owocować. Jest krzewem dość wytrzymałym na niskie temperatury i nie wymaga zimowego okrycia. Dorasta zwykle do wysokości ok. 3-10 m., co uzależnione jest od stanowiska oraz odmiany. Drobne zwykle kremowobiałe kwiaty, zebrane w duże, płaskie, wiszące baldachogrona rozwijają się w miesiącach V-VII.
Roślina bardzo dobrze rozmnaża się z sadzonek lub przez wysiew nasion, które wymagają jednak kilkumiesięcznego okresu stratyfikacji (przetrzymania w niskich temperaturach).
Najciekawsze odmiany
Na potrzeby ogrodów, wyhodowano też sporo odmian ozdobnych czarnego bzu. Na uwagę zasługują miedzy innymi: „Aurea” o żółtym umaszczeniu liści, „Gerda” o ciemno-bordowych liściach i różowych kwiatach, „Marginata” której zielone liście mają kremowa obwódkę, „Pulverulenta” - liście tej odmiany są intensywnie biało nakrapiane i bardzo dekoracyjne oraz „Black Lace” lub inaczej „Eva” o dekoracyjnych, mocno powcinanych, bordowych liściach i różowych kwiatach.
Autor: Katarzyna Józefowicz
Źródła:
1. „ Zioła w domu”, D. Tyszyńska wyd. Przyjaciółka, Warszawa
2. „Rośliny lecznicze” Jaroslav Kresanek, W-wa 1983r.
3. „Apteka natury”Jadwiga Górnicka, Kielce 1990
4. Wikipedia
5. Tabaza
6. Związek Szkółkarzy Polskich
Dodaj swój komentarz
Zobacz także
Koniecznie zobacz:
Encyklopedia
Rośliny doniczkoweKwiaty ogrodowePnączaDrzewa i krzewyBylinyJednoroczne i dwuletnieCebuloweZioła i PrzyprawyTrawyKaktusyNajpopularniejsze
Azalia japońska - uprawa, pielęgnacja i odmiany
Kalanchoe – uprawa, pielęgnacja i rozmnażanie
Million Bells
Milin amerykański - uprawa, wymagania i pielęgnacja
Bugenwilla – zdradzamy tajemnice uprawy i pielęgnacji
Lobelia – uprawa, pielęgnacja i odmiany
Zobacz koniecznie
Polecane
Sonda
Ile kwiatów doniczkowych posiadasz?
1 komentarzy
Dodał: babolek, Tytuł: Sok z czarnego bzu:)
Uwielbiam sok z czarnego bzu i jest to jedyny który mi smakuje:)