Mało popularna i słabo rozpowszechniona rzodkiew (Raphanus), to niezwykle wartościowe i odżywcze warzywo, które zasługuje na szczególną uwagę. Rzodkiew należąca do rodziny kapustnych jest niezwykle bogata w szereg cennych składników odżywczych, dlatego zasługuje na dużo większe rozpowszechnienie niż obecnie. Co ciekawe, jedna z jej odmian - rzodkiewka, jest warzywem niezwykle popularnym i chętnie spożywanym, chociaż mniej wartościowym.
Wśród rzodkwi wyróżnia się przede wszystkim dwie grupy warzyw: rzodkwie o skórce białej oraz czarnej, z których mniej popularne są rośliny o ciemnym zabarwieniu.
Cechy charakterystyczne
Czarna rzodkiew podobnie jak biała, ma wysoką wartość odżywczą, ale ponieważ odmiany o takim zabarwieniu skórki należą głównie do grupy odmian późnych (zimowych), a możliwość ich uprawy jest zawężona jedynie do okresu jesiennego, nie są tak popularne i uniwersalne jak odmiany rzodkwi białej. Pomimo czarnego koloru skórki, miąższ warzywa pozostaje biały. Zgrubienie jest większe niż u rzodkiewki i posiada ostrzejszy smak oraz mocniejszy aromat. Czarna rzodkiew zawiera mniej wody i rzadziej parcieje, niż rzodkiew biała, a ponadto nieco lepiej się przechowuje.
Wartości odżywcze
Miąższ czarnej rzodkwi w swoim składzie zawiera ogromne bogactwo witamin (C, PP, oraz kilka witamin z grupy B) oraz soli mineralnych (potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, molibden), a także białek, węglowodanów, błonnika, kwasu foliowego oraz olejków eterycznych (odpowiedzialne za intensywny zapach i ostry smak warzywa), przy czym jest bardzo mało kaloryczny (100 g. zawiera ok. 12 kalorii). Spożywanie czarnej rzodkwi poleca się głównie osobom cierpiącym na kłopoty trawienne oraz na choroby nerek i wątroby (posiada działanie moczopędne oraz żółciotwórcze i żółciopędne). Regularne spożywanie korzenia bądź picie soku pomaga złagodzić stany zapalne gardła i błony śluzowej jamy ustnej. Ze względu na dużą zawartość wit. C oraz właściwości bakteriobójcze, rzodkiew jest również polecana przy infekcjach grypowych oraz przeziębieniach.
Czarna rzodkiew
Warunki uprawowe
Ponieważ rzodkiew jest doskonale przystosowana do naszego klimatu (jest roślina klimatu chłodnego), jej uprawa w Polsce nie jest szczególnie trudna. Aby jednak doczekać się pięknie wykształconych i zdrowych zgrubień korzeniowych, należy roślinie zapewnić odpowiednie warunki uprawowe. Pod uprawę rzodkwi należy przeznaczyć stanowisko dostatecznie słoneczne oraz żyzną, próchniczą, niezbyt ciężką i głęboko uprawioną glebę, która nie będzie miała tendencji do wysychania. Rzodkiew bowiem jednakowo źle reaguje na przesuszenie podłoża jak i na mokrą, ciężką glebę.
Czarna rzodkiew skupia przede wszystkim odmiany późne i zimowe, a więc nadaje się do uprawy jako poplon po takich warzywach jak groch, fasola, sałata, kalarepa, ziemniaki. Rzodkwi nie wolno uprawiać po innych warzywach z grupy kapustnych, ze względu na możliwość wystąpienia wspólnych chorób i szkodników, w tym groźnej kiły kapustnych. Ze względu na termin uprawy (krótki dzień i niewysokie temperatury) szybkie wybijanie w pęd kwiatowy w jej przypadku nie jest problemem.
Czarna rzodkiew
czytaj dalej...
0 komentarzy