Czarna jagoda Borówka czarna

Czarna jagoda Borówka czarna

Skomentuj artykuł

Czarną jagodę chętnie stosowano w medycynie ludowej i do dziś wykorzystuje się jej lecznicze działanie. W dawnych czasach, kiedy nie znano jeszcze antybiotyków jagodę wykorzystywano nawet do leczenia tyfusu, polio czy gronkowca. Obecnie też nie bagatelizuje się właściwości czarnej borówki. Świeże owoce przeciwdziałają zaparciom, natomiast w formie suszonej są doskonałym remedium na biegunkę, nieżyt żołądka, pasożyty oraz infekcje bakteryjne czy nawet gorączkę. Rozwolnienia najlepiej zwalcza nalewka z owoców jagód przyrządzona na wódce. Udowodniono korzystne działanie jagód na wzrok oraz naczynia krwionośne, które na skutek regularnego spożywania owoców są mocniejsze. Ponadto owoce w formie roztartej można także stosować na rany,  jako papkę. Przeciwdziała to rozwojowi bakterii.

Czarna jagoda - Borówka czarna

Czarna jagoda - Borówka czarna

Liście czarnej jagody zazwyczaj wchodzą w skład mieszanek regulujących pracę układu moczowego, które podaje się w przypadku infekcji pęcherza lub moczenia nocnego u dzieci. Mieszanka z szałwią lekarską doskonale sprawdzi się do płukania jamy ustnej przy pierwszych objawach chorób dróg oddechowych.


W aptece można nabyć z kolei leki zawierając wyciągi zarówno z owoców, jak i z liści. Pozyskiwane z tej rośliny substancje działają bowiem podobnie jak insulina, czyli regulują poziom cukru we krwi. Wyciąg z jagód to także bardzo ważny składnik preparatów okulistycznych, przeznaczonych nie tylko dla osób, które chorują na oczy, ale też dla tych, które spędzają długie godziny przed komputerem.

Czarna jagoda - Borówka czarna

Czarna jagoda - Borówka czarna

Doskonale wiemy, że z jagód przyrządza się rozmaite konfitury i dżemy czy soki, ale nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, ze sok ze doskonale nadają się też one do barwienia wina, czy innych produktów spożywczych a nawet tkanin, ze względu na swoje wspaniałe właściwości barwiące. Kiedy więc nadejdzie lato, nie zapomnijmy o wybraniu po te skarby lasu i wykorzystujmy ich cały potencjał nie tylko smakowy, ale i leczniczy.

czytaj dalej...

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Kategorie

Koniecznie zobacz: