Zbiór i suszenie
Surowiec zielarski stanowi ziele cząbru (Herba Satureja) zebrane w czasie kwitnienia i wysuszone. Zbiera się całą część nadziemną lub tylko same wierzchołki pędów. Suszy się je w pęczkach zawieszonych na sznurze lub rozłożone cienką warstwą na siatkach, w temperaturze otoczenia. Można również suszyć w suszarni w temperaturze do 40 °C.
Cząber - uprawa, właściwości, zastosowanie
Skład – właściwości i zastosowanie
Zawierające od 1,3 do 3% olejku eterycznego zawierającego karwakrol (do 40%), p-cymen (do 30%) oraz alfa- i beta-pinen, borneol, terpineol, kariofylen i linalol. Najwięcej olejku posiada ziele zebrane na początku kwitnienia. Poza olejkiem ziele cząbru zawiera także garbniki, żywice, flawonoidy (rutozyd) oraz witaminę C i sole mineralne cynku, potasu, magnezu i sodu.
Taki skład powoduje że cząber posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybowe, przeciwzapalne, przeciwbiegunkowe, przeciwbólowe i antyoksydacyjne. Przeciwdziała nadmiernej fermentacji w jelitach oraz działa przeciwbiegunkowo. Stosowany jest także zewnętrznie do kąpieli w stanach zapalnych skóry oraz w kosmetyce do wyrobu maseczek ściągających i przemywania tłustej cery. Sok ze świeżego ziela łagodzi świąd po ugryzieniach owadów.
Tekst: Paweł Romanowski
Źródła:
Zioła dla wszystkich,
Przewodnik po Kolekcjach Ogrodu Botanicznego PAN w Powsinie
Panacea, Kwartalnik Laborafmu upowszechniający ziołolecznictwo
1 komentarzy
Dodał: Patryk, Tytuł: Czaber
Witam! Moj czaber ma malo liscie, natomiast bardzo dlugie lodygi, prosilbym o rade, co z tym zrobic? Chyba, ze tak normalnie rosnie? Pozdrawiam!