Choroby winorośli rozpoznawanie, zwalczanie i profilaktyka

Choroby winorośli rozpoznawanie, zwalczanie i profilaktyka

Skomentuj artykuł

Wirus roncetu winorośli

Choroba powodowane jest przez wirusa GFLV (Grapevine fanleaf virus). Objawy tej wioriozy objawiają się przede wszystkim deformacjami części nadziemnej rośliny. Brzegi blaszki liściowe stają się długie i mocno piłkowane. Pomiędzy nerwami liścia pojawiają się prześwitujące jasnozielone plamy. Często występuje także zaburzenie wzrostu rośliny objawiające się karłowaceniem wierzchołków pędów. W wyniku choroby niekiedy dochodzi do obsypywania się owoców. Choroba rozprzestrzenia się wraz z nicieniami żyjącymi w glebie. Należy zbadać próbkę gleby a po wykryciu nicieni zastosować chemiczne preparaty doglebowe. Roślin nie da się uratować, porażone należy zniszczyć.

Choroby winorośli – uprawa winorośli

Choroby winorośli – uprawa winorośli

Choroby bakteryjne winorośli

Rak bakteryjny winorośli

Choroba powodowana jest przez bakterię (Pseudomonas syringae pv. syringae). Jest to dobrze znana choroba bakteryjna porażająca również inne rośliny sadownicze. Na pędach przy ziemi pojawiają się guzowate narośle. Początkowo są białe, z czasem zmieniają barwę na brązową, twardnieją i drewnieją. Na liściach widoczne są jasne plamy ograniczone nerwami. Silnie porażone rośliny słano rosną i gorzej owocują. Przy masowym porażeniu rak bakteryjny może prowadzić do zamierania winorośli. Niestety wyleczenie porażonych roślin jest niemożliwe. Porażone rośliny należy wykopać i spalić.

Choroby winorośli – uprawa winorośli

Choroby winorośli – uprawa winorośli

czytaj dalej...

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Koniecznie zobacz: