Choroby i szkodniki winogron

Choroby i szkodniki winogron

4 komentarzy

Mączniak właściwy winorośli

Rozwojowi choroby sprzyja wysoka wilgotność powietrza oraz ciepło. Dlatego w naszym kraju ten grzyb występuje rzadko. Atakuje on zielone części pnączy.

Choroba zaczyna się od niezauważalnych, malutkich bladozielonych plam, które pojawiają się na górnej oraz spodniej części liści. Chore winogrona zaczyna pokrywać brudnobiały nalot. Efektem tego stanu rzeczy, jest pękanie winogron, aż do nasion.

Zarodniki grzyba niestety zimują, znajdują sobie miejsce na zdrewniałych pędach oraz pod łuskami pąków.  Dlatego wiosną, gdy pąki rozkwitają, to zarodniki wraz z wiatrem atakują zdrowe pnącza.
Mączniak właściwy winorośli rozwija się przede wszystkim w wysokich temperaturach, ale do trzydziestu kilku stopni, ponieważ, gdy jest cieplej, tak samo jak, gdy jest bardzo mroźna zima to zarodniki grzyba ulegają zniszczeniu. Może nie wszystkie, ale znaczna ich część. Rozwój choroby ograniczają, także opady deszczu, ponieważ woda usuwa zarodniki grzyba z liści.

Rozwojowi choroby zapobiega odchwaszczanie podłoża, odpowiednie nawożenia, a także prawidłowe cięcie pnączy.

Chemicznie chorobę można zwalczyć, używając następujących środków: Tiowol 800 SC czy Siarkol Extra 80 WP.

Przędziorki

Maleńkie czerwone pajączki żyją na spodniej stronie liścia i nakłuwają jego tkankę wysysając z niej niezbędne do życia substancje.

Roztocza uszkadzają tkanki liści pozostawiając żółtozielone prześwitujące plamy.

Gdy liście są silnie zaatakowane przez pasożyta to opadają. Poza tym młode liście zaatakowane przez przędziorka zniekształcają się.

Ograniczyć występowanie pasożyta można poprzez oprysk środkami, w skład których wchodzi siarka. Jednak korzystniejsze dla roślin i środowiska są naturalne metody zwalczania szkodników, na przykład za pomocą Dobroczynka Gruszowego.

Chemicznie chorobę można zwalczyć, używając następującego środka: Mitac 200 EC.
Szpeciel pilśniowiec winoroślowy.

Objawem choroby  są nieduże wypukłości na wierzchniej stronie liści. Gdy winorośle są w niewielkim stopniu zaatakowane przez zarazę to usuwamy chore liście. Paląc je lub wyrzucając do kosza, nigdy na kompost.

Chemicznie chorobę można zwalczyć, używając Siarkol Extra 80 WP.

Agnieszka Krakowiak

4 komentarzy

  1. Dodał: jozek, Tytuł: Choroba owocow winogrona

    W ob. roku. 2 tyg. przed zbiorem winogron porazone zostaly grona ,wygladaly jakby dostaly parcha.ciekawe ze tylko 2 odmiany reszta nie choc rosna obok w rzedzie , obawiam sie czy to nie powtorzy sie w tym roku. Na wiosne 2 razy pryskalem siarkolem za porada sasiada , mam pytanie czy teraz w okresie upalow i czestych opadow sytuacja sie nie powtorzy - Nosze sie z zamiarem zrobic oprysk owocow miedzianem. prosze o porade za co z gory dziekuje

  2. Dodał: jJader, Tytuł: Fajny brak mrozoodporności....

    -21 stopni... rzeczywiście bzdura. Przecież -21 to ciepło jest... Reszty wywodów "pozdrawiam" już nie czytałem.

  3. Dodał: Wino dobre jest , Tytuł: Cóżżżżżżżżżżżżżżżżżżżżżżżżżż

    Na białe wino warto wykorzystać odmianę 'Aurora', a na czerwone 'Cascade'. Sporo jest tych odmian, ale nie każdy musi się na wszystkim znać :D

  4. Dodał: Pozdrawiam , Tytuł: Błędne informacje szkodzą!

    Proszę wybaczyć ale w opisach cech winorośli aż roi się od błędnych informacji. Np. arkadia odporna na mróz. Bzdura, jej mrozoodporność to - 21st.C. Swenson Red to odmiana winiarska??Żaden szanujący się winiarz nie będzie robił z tego wina, dyletant amator owszem. Oceniając Was po tym reszty już nie chce mi się czytać. Do reprezentowania Was na stronach internetu zatrudnijcie osobę KOMPETENTNĄ.

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Koniecznie zobacz: