Brokuł - odmiany, pielęgnacja, uprawa

Brokuł - odmiany, pielęgnacja, uprawa

Skomentuj artykuł

Brokuł Ironman - odmiana o bardzo wysokiej odporności na choroby bakteryjne oraz grzybicze. Może być uprawiana przez cały rok. Posiada ciemnozielone i wzniesione róże, bez tendencji do tworzenia pędów bocznych.

Brokuł Marathon - odmiana przeznaczona do uprawy przemysłowej. Dzięki wyrastaniu bocznych różyczek po zebraniu pierwszych okazów, plony zwiększają się nawet do 40%. Długi okres wegetacji - około 95 dni.

Fioletowy brokuł gałązkowy - bardzo ciekawa odmiana o fioletowych kwiatostanach, umieszczonych na pojedynczych łodygach. Jest oryginalny nie tylko z wyglądu, ale również w smaku. Łączy w sobie wyrazisty smak brokułów z aromatem szparagów. Ogromna ciekawostka dla zwolenników brokułu.

Brokuł - odmiany, pielęgnacja, uprawa

Brokuł - odmiany, pielęgnacja, uprawa

Brokuł = zdrowie!

Może nie wszyscy przepadają za brokułami, ale zanim powiemy im stanowcze nie, warto zapoznać się z wartościami, jakie warzywa te ze sobą niosą. Przede wszystkim zawierają duże ilości sulforafanu, dzięki czemu znane są właściwości przeciwnowotworowe rośliny. Związki te wchłaniamy zjadając świeże warzywa, gdyż po obróbce termicznej ich większość jest tracona.

Dodatkowo brokuł jest bogaty w witaminy, najwięcej A, ale również E, K1, C, B1 oraz mikroelementy, takie jak potas, wapń, fosfor, żelazo oraz przydatny w leczeniu cukrzycy chrom. Ważnym argumentem przemawiającym za spożywaniem tych warzyw jest ich niska kaloryczność, która wynosi około 30 - 35 kcal na każde 100 gram brokułów.


Jak przygotować i z czym podawać?

Najczęściej spożywany jest w wersji gotowanej. Wystarczy obrać z liści, dokładnie umyć i ewentualnie podzielić na mniejsze różyczki, po czym gotujemy przez 5 do 7 minut w osolonej wodzie. Tak przygotowane warzywo nadaje się do spożycia samodzielnie lub jako element praktycznie każdego obiadu.

Brokuły wspaniale wychodzą również gotowane na parze. Ich czas przygotowania jest nieco dłuższy niż w czasie gotowania tradycyjnego, lecz stosując parowar możemy przygotować cały obiad na raz, co w końcowym rozliczeniu pozwala nam na oszczędność czasu.

Brokuły to nie tylko dobre, ale również zdrowe warzywa. Ich oryginalny wygląd może być doskonałym urozmaiceniem domowego obiadu. Dodatkowo uprawa nie jest zbyt wymagająca, dzięki czemu praktycznie każdy kto posiada ogródek, może pozwolić sobie na wyhodowanie samodzielnie kilku sztuk. Jeżeli nie, te intensywnie zielone kwiatostany należą do podstawowego asortymentu praktycznie każdego warzywniaka lub stoiska z warzywami w supermarketach, dzięki czemu niewielkim kosztem możemy zaopatrzyć się w zielony bukiet witamin oraz minerałów.
czytaj dalej...

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Koniecznie zobacz: