Agrest pienny - uprawa i odmiany

Agrest pienny - uprawa i odmiany

Skomentuj artykuł

Agrest to popularny w naszym kraju krzew owocowy.  Cenimy go przede wszystkim ze względu na smaczne owoce o charakterystycznym słodko- kwaśnym smaku. Oprócz form krzaczastych, w sprzedaży mamy także sadzonki agrestu piennego w różnych odmianach. Warto zainteresować się  tego typu krzewami, ponieważ oprócz owoców ich zaletą są także walory ozdobne.

W jaki sposób powstaje odmiana pienna?

Pienne formy agrestu powstają na skutek szczepienia pędu odmiany krzaczastej. Do tego celu używa się ukorzenionej podkładki zwanej palikiem. W tej roli może występować na przykład pęd porzeczki złotej. Kiedy agrest zrośnie się z pędem będącym palikiem, powstaje pienna forma krzewu. W ten sposób można tworzyć formy pnące praktycznie każdego gatunku agrestu.

Agrest pienny charakteryzuje się bardzo atrakcyjną pod względem wizualnym formą. Można go sadzić przy bramach czy wzdłuż ogrodzeń. Będzie wtedy stanowił naturalną zasłonę tego,co nieestetyczne. Ponadto forma pienna jest łatwiejsza w pielęgnacji, na przykład jeżeli chodzi o odchwaszczanie czy nawet same zbiory owoców, których pędy posiadają kolce. Nie jesteśmy bowiem tak narażeni na nieprzyjemne kłucie cierniami jak w przypadku formy krzaczastej. Tym samym owoce zbiera się sprawniej i łatwiej. Agrest pienny wspaniale nadaje się do ogrodu osób mających problemy z kręgosłupem z tej racji, że nie ma konieczności schylania się podczas zrywania owoców. Dzięki takiej formie możliwe jest lepsze wykorzystanie nawet niewielkiej przestrzeni w ogrodzie, bowiem   krzewy pienne można posadzić nieco gęściej ze względu na to, że pną się w górę a nie rozrastają wszerz.

Sadzenie agrestu piennego jest proste. Należy pamiętać tylko o dwóch zasadach. Roślina potrzebuje podpory, a żeby nie uszkodzić sadzonki, taką podporę wkładamy do dołka zanim włożymy do niego sadzonkę.


Wymagania dotyczące uprawy agrestu

Stanowisko pod uprawę agrestu powinno charakteryzować się bogatą w składniki odżywcze glebą o średniej wilgotności. Dodatkowo musi być ona spulchniona. Optymalnym podłożem jest mieszanka gliny i pasku. Krzew najlepiej będzie się rozwijał w glebie o odczynie w granicach 6- 6,5 ph. Przed zasadzeniem agrestu dobrze jest glebę wzbogacić obornikiem poprzez jej przekopanie z tym nawozem naturalnym. Ewentualnie można użyć też kompostu. Jeżeli stanowisko jest bardzo piaszczyste, będzie to wymagało częstszego podlewania agrestu.  Najlepszą porą na sadzenie większości odmian jest jesień. Formy pienne sadzi się w rozstawie 1,5m x 1,5m. W tym celu należy wykopać dołek o kilka centymetrów głębszy niż ten, w którym sadzonki rosły w szkółce. Glebę dookoła posadzonego krzewu delikatnie udeptujemy. Jeżeli posadzimy obok siebie różne odmiany agrestu, dobrze to wpłynie na owocność ich plonów dzięki efektywniejszemu zapylaniu.

Chociaż krzew jest mrozoodporny, stanowisko przeznaczone do jego uprawy powinno być słoneczne i osłonięte od zimnych podmuchów.

Agrest pienny

Agrest pienny

Pielęgnacja krzewów

By uniknąć rozwoju chwastów i zadbać o stałe dostarczanie składników odżywczych do podłoża, należy je ściółkować. Do tego celu można użyć torfu czy też kory sosnowej. Ściółka efektywnie zatrzymuje też wodę w glebie, co jest ważne, gdyż rozwijające się krzewy potrzebują sporo wilgoci.


By agrest odpowiednio się rozwijał i plonował, niezbędne jest jego przycinanie. Po posadzeniu tniemy krzew na wysokość około 10 cm, zostawiając jeden lub dwa pąki.  W późniejszym okresie wycina się stare, zaatakowane przez mączniaka agrestowego i rosnące w niepożądanym kierunku pędy. Piennym formom agrestu nadaje się formy zbliżone do kulistych, czasami pozostawiając tej zwisające pędy. Jeżeli nasz krzew będzie posiadał pędy jedno, dwu i trzyletnie, jego owocowanie będzie obfitsze. Krzew, który jest odpowiednio pielęgnowany, może owocować nawet do 10 lat.

Agrest pienny

Agrest pienny

Odmiany agrestu piennego i ich charakterystyka

Spośród piennych form agrestu można polecić  takie odmiany jak:

•    Hinnonmaki Rot

Ta fińska odmiana zalicza się do krzewów wolnorosnących, osiągających do 1,5 metra wysokości. Posiada cierniste pędy, trójklapowe liście z karbowanymi brzegami i owoce o ciemnoczerwonym zabarwieniu i słodko- kwaśnym smaku. Owoce gotowe są do zbioru na początku lipca. Nadają się do jedzenia na surowo oraz do tworzenia przetworów takich jak dżemy czy galaretki ze względu na dużą zawartość pektyn. Odmiana potrzebuje żyznej, kwaśnej gleby, w innym wypadku podłoże trzeba dodatkowo nawozić. Kompost bardzo dobrze wpływa na plony krzewu, więc warto zastosować ściółkowanie na zimę. Taki zabieg zapobiegnie też rozwojowi chwastów. Ten agrest potrzebuje stanowiska słonecznego jednak z odpowiednią ochroną od chłodnych podmuchów wiatru. W okresach o niewielkich opadach naturalnych nie wolno zapomnieć o podlewaniu odmiany. Można  ją sadzić zarówno na wiosnę jak i na jesień. Pamiętajmy o wykopaniu odpowiednio dużego dołka, który pomieści korzenie rośliny bez ich zgniatania i narażenia na uszkodzenia.

Agrest pienny

Agrest pienny

•    Agrest zielony Niesłuchowski

Charakteryzuje się dużymi, słodkawymi, zielonymi owocami o owalnym kształcie. Są one dojrzałe i gotowe do zbioru już na początku lipca. Dorasta do 140 cm wysokości. W ogrodzie może pełnić z powodzeniem funkcję dekoracyjną, mimo,że kwiaty odmiany są raczej drobne  i niewiele znaczące w tym względzie.  Część jego pędów luźno opada, co wygląda naprawdę zachwycająco.  Agrest zielony Niesłuchowski potrzebuje żyznej, przepuszczalnej, kwaśnej gleby.  Jego zaletą jest odporność na mróz i ataki chorób zwykle atakujące agrest. Krzew najlepiej będzie się rozwijał na stanowisku słonecznym, ale osłoniętym.

Agrest pienny

Agrest pienny

•    Agrest biały Invicta

Odmiana warta zainteresowania ze względu na szybki wzrost i obfite owocowanie. Dodatkowym jej atutem jest odporność na mróz oraz choroby. Białe, dość duże, pełne witaminy C owoce zbiera się w lipcu lub sierpniu. Ta deserowa odmiana nadaje się nie tylko do jedzenia bezpośrednio po zbiorach. Można z niej także przyrządzać smaczne przetwory oraz mrozić. Roślina potrzebuje stanowiska słonecznego, ale w półcieniu także będzie się dobrze czuła. Tak jak każda odmiana agrestu także ta, musi mieć żyzne, przepuszczalne stanowisko, dość wilgotne i o odczynie kwaśnym. By krzew był w dobrej kondycji, starsze egzemplarze tniemy na wiosnę, usuwając pędy chore czy słabe oraz stare. Zimą krzew ściółkujemy kompostem. Roślina osiąga wysokość około 1,2 metra.


•    Agrest czerwony Pax

Jest odmianą bezkolcową o bardzo dużych, czerwonych, słodko- kwaśnych owocach, nadających się do bezpośredniego spożycia jak i na przetwory. Roślina nie jest zbyt wymagająca i trudna w uprawie, także na jej posadzenie może zdecydować się nawet osoba początkująca w uprawie agrestu. Ważne, by jej podłoże nie było zbyt wilgotne, jałowe czy kwaśne. To odmiana odporna na mróz i choroby oraz szkodniki. Do odpowiedniego rozwoju potrzebuje słonecznego stanowiska. Jest ceniona ze względu na swoje walory dekoracyjne jak i smaczne owoce.

Pyszne i bogate w witaminy owoce agrestu lubiane są nie tylko przez dzieci, więc jeżeli mamy w swoim ogrodzie dość słoneczne miejsce, na którym można posadzić agrest pienny, warto zdecydować się na którąś z obficie owocujących odmian. Pienna forma krzewu stworzy nam dodatkowo piękny żywopłot ozdobiony w lecie kulami soczystych owoców. 

czytaj dalej...

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

Kategorie

Koniecznie zobacz: