Opis:
Parch selera to grzyb atakujący warzywa z rodziny selerowatych. Choroba występuje przez cały okres wegetacji ale najsilniejsze objawy pojawiają się w chłodnych okresach z dużą ilością opadów. Zakatowane rośliny słabo rosną i są niskiej jakości.
Objawy:
Parch ten atakuje korzenie selerowatych. Na korzeniach powstają rdzawo brunatne plamy, a w ich obrębie skórka korkowacieje a w konsekwencji zamiera.
Zwalczanie:
Odkażamy termicznie lub chemicznie glebę w której znajdują się zarodniki grzyba. W zainfekowanej glebie nie zaleca się uprawy przez 5 lat roślin selerowych oraz stosujemy płodozmian. Przy silne infekcji należy opryskać uprawę chemicznymi środkami ochrony roślin stosując zalecenia znajdujące się na ulotce preparatu.
Zapobieganie:
Ziemia w której uprawiamy warzywa nie może być zbyt wilgotna i ciężka. Młodą rozsadę sadzimy 2-3 tygodnie później niż zwykle. Młode rośliny będą bardziej odporne a temperatura uprawy będzie już wyższa.
Rośliny podatne:
Parchy selera to choroby roślin występujące na selerach i roślinach z rodziny selerowatych.
0 komentarzy