KWIATY CIĘTE

* Kwiaty cięte dłużej zachowują piękny wygląd, jeśli do wazonu wrzucimy miedzianą monetę.

* Kwiaty dłużej zachowują świeżość, jeśli do wazonu wrzucimy odrobinę soli i cukru (pół łyżeczki na litr wody) lub tabletkę aspiryny.

* Kwiaty dłużej zachowują świeżość, jeśli w wazonie będziemy utrzymywać niski poziom wody.

* Kwiaty dłużej zachowują świeżość, jeśli codziennie zmienimy im wodę i umyjemy naczynie, w którym stoją.

* Kwiaty dłużej zachowują świeżość, jeśli ich łodygi obetniemy ukośnie i pod wodą, wtedy nacięte komórki roślin natychmiast wchłaniają wodę.

* Fiołek cięty będzie trwalszy, gdy przed wstawieniem do wody przytniemy go o 1 centymetr.

* Bez i chryzantemy będą trwalsze, gdy przytniemy je ukośnie i na kilka sekund zanurzymy końce kwiatów we wrzątku.

* Gerbery, goździki i frezje będą trwalsze, gdy w końce łodyg wbijemy kilka szpilek lub zapałkę z siarką.

* Lilie, amarylisy, glorioza i storczyki będą trwalsze, gdy nad pylnikiem rozpylimy lakier do włosów.

* Chabry, astry, lewkonie i niezapominajki będą trwalsze, gdy wstawimy je do wody z lekko przyciętymi, dobrze umytymi korzeniami.

* Goździki są odporne na niekorzystne warunki atmosferyczne, dobrze znoszą zarówno suche, ciepłe powietrze jak i przymrozki do -2°C.

* Umieszczenie końców łodyżek w wydrążonym ziemniaku, pozwoli przewieść kwiaty na większą odległość.

* Przed wstawieniem kwiatów do wazonu usuwamy wszystkie zbędne liście z dolnych łodyg oraz boczne rozgałęzienia.

* Nie stawiamy kwiatów w przeciągu, gdyż powodują one szybkie ich wysychanie i utratę ładnego wyglądu.

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz