Tatarak, Tataraki, Tatarak zwyczajny
- Poprzednie
- 1/2
- Następne
- Poprzednie
- 1/2
- Następne
Opis:
Tatarak to bylina wywodząca się z terenów Chin i Indii. Polska nazwa pochodzi od tatarów, którzy prawdopodobnie ściągnęli roślinę do naszego kraju. Obecnie tatarak występuje na obszarze całego świata w strefach klimatycznych od umiarkowanej do subtropikalnej. Tatarak zwyczajny osiąga wysokość około 1 metra, liście jasnozielone, równolegle unerwione, kształtu mieczowatego, wyrastają z grubych czerwono-purpurowych kłączy (kłącza mają bardzo charakterystyczny zapach i smak). Kwiaty dość małe, osiągają długość do 8 centymetrów, kształtu kolbowatego i koloru żółto-kremowego.
Uprawa:
Tataraki to bardzo wytrzymałe rośliny o małych potrzebach, jedyne wymaganie tej rośliny to duża ilość wody. Byliny lubią rosnąć w wilgotnych miejscach lub nawet w wodzie, na głębokości do 20 centymetrów. Roślina w jednym miejscu może rosnąc przez wiele lat. Rozmnażanie przez podział kłączy rośliny matecznej.
Zastosowanie:
Tatarak to idealna roślina do oczek wodnych. Stosowana do obsadzania stawów, miejsc wilgotnych. Wartość dekoracyjną przedstawiają liście rośliny. W Polsce w warunkach naturalnych roślina obrasta rowy, małe jeziora i wolno płynące strumienie.
Zbiór i Konserwacja:
Tatarak zwyczajny to ceniona roślina przyprawowa (stosowana najczęściej w kuchni islamskiej i indyjskiej). Jako przyprawy wykorzystuje się kłącza roślin dziko rosnących. Kłącza zbieramy jesienią i po oczyszczeniu suszymy w przewiewnym miejscu w temperaturze nie przekraczającej 40⁰ C.
Przyprawa i jej zastosowanie:
W kuchni wykorzystuje się wysuszone kłącza tataraku, najczęściej kłącza maja formę zmieloną. Tatarak ma gorzki i korzenny smak. Przyprawę wykorzystuje się w kuchni indyjskiej i islamskiej do przyprawiania potraw słodzonych, kompotów owocowych, napojów orientalnych oraz gorzkich likierów pobudzających apetyt. Proszek z kłączy wchodzi w skład mieszanek ziołowych typu curry. Świeże kłącza po spożyciu wywołują wymioty.
Właściwości i działanie lecznicze:
Tatarak zwyczajny zawiera olejki eteryczne, gorycze, garbniki, cholinę i glikozydy. Roślina wykorzystywana w zaburzeniach przemiany materii i trawienia oraz przy wzdęciach. Wzmaga łaknienie i apetyt.
Kwitnienie:
Tataraki kwitną od czerwca do końca lipca.
Zimowanie:
Roślina mrozoodporna.
Uwagi:
Kłącza tataraku wykorzystywane są w medycynie naturalnej jako materiał zielarski. Kłącze ma charakterystyczny zapach, który wykorzystywane jest jako naturalny aromat. Zobacz też: strumień i kaskada wodna w ogrodzie.
-
Grille ogrodowe
W ostatnich latach można zauważyć w Polsce znaczący wzrost popularności grillowania. Jest to sztuka łatwa, przyjemna i przede wszystkim smaczna. Książka kucharska potraw grillowanych z roku na rok powiększa się. Coraz częściej letnie spotkania ze znajomymi odbywaj
Przeczytaj więcej... -
Altany ogrodowe
Któż z nas nie chciałby po całym dniu ciężkiej pracy, bądź nauki, usiąść w zaciszu własnego ogrodu i otoczonym przez przyrodę wreszcie odpocząć. Właśnie po to budujemy swoje ogrody, by stały się swego rodzaju oderwaniem od szarej rzeczywistości. Miejscem id
Przeczytaj więcej... -
Grzyby leśne w ogrodzie
Uprawa grzybów w ogrodzie to bardzo ciekawa alternatywa dla ogrodników- amatorów. Z pewnością wprowadzą do ogrodu więcej naturalności i leśnego klimatu. Grzyby stanowią bardzo liczną grupę specyficznych organizmów, skupiających tysiące
Przeczytaj więcej...
Dodaj swój komentarz
Koniecznie zobacz:
Encyklopedia
Rośliny doniczkoweKwiaty ogrodowePnączaDrzewa i krzewyBylinyJednoroczne i dwuletnieCebuloweZioła i PrzyprawyTrawyKaktusyNajpopularniejsze
Azalia japońska - uprawa, pielęgnacja i odmiany
Zwisające kwiaty doniczkowe
Milin amerykański - uprawa, wymagania i pielęgnacja
Million Bells
Bugenwilla – zdradzamy tajemnice uprawy i pielęgnacji
Zobacz koniecznie
Sonda
Ile kwiatów doniczkowych posiadasz?
0 komentarzy