Dodaj zdjęcie rośliny

Dodatkowe:
3 z 3

ZOBACZ POZOSTAŁE ZDJĘCIA

Tatarak, Tataraki, Tatarak zwyczajny

Tatarak, Tataraki, Tatarak zwyczajny

0 komentarzy

Opis:

Tatarak to bylina wywodząca się z terenów Chin i Indii. Polska nazwa pochodzi od tatarów, którzy prawdopodobnie ściągnęli roślinę do naszego kraju. Obecnie tatarak występuje na obszarze całego świata w strefach klimatycznych od umiarkowanej do subtropikalnej. Tatarak zwyczajny osiąga wysokość około 1 metra, liście jasnozielone, równolegle unerwione, kształtu mieczowatego, wyrastają z grubych czerwono-purpurowych kłączy (kłącza mają bardzo charakterystyczny zapach i smak). Kwiaty dość małe, osiągają długość do 8 centymetrów, kształtu kolbowatego i koloru żółto-kremowego.

Uprawa:

Tataraki to bardzo wytrzymałe rośliny o małych potrzebach, jedyne wymaganie tej rośliny to duża ilość wody. Byliny lubią rosnąć w wilgotnych miejscach lub nawet w wodzie, na głębokości do 20 centymetrów. Roślina w jednym miejscu może rosnąc przez wiele lat. Rozmnażanie przez podział kłączy rośliny matecznej.

Zastosowanie:

Tatarak to idealna roślina do oczek wodnych. Stosowana do obsadzania stawów, miejsc wilgotnych. Wartość dekoracyjną przedstawiają liście rośliny. W Polsce w warunkach naturalnych roślina obrasta rowy, małe jeziora i wolno płynące strumienie.

Zbiór i Konserwacja:

Tatarak zwyczajny to ceniona roślina przyprawowa (stosowana najczęściej w kuchni islamskiej i indyjskiej). Jako przyprawy wykorzystuje się kłącza roślin dziko rosnących. Kłącza zbieramy jesienią i po oczyszczeniu suszymy w przewiewnym miejscu w temperaturze nie przekraczającej 40⁰ C.

Przyprawa i jej zastosowanie:

W kuchni wykorzystuje się wysuszone kłącza tataraku, najczęściej kłącza maja formę zmieloną. Tatarak ma gorzki i korzenny smak. Przyprawę wykorzystuje się w kuchni indyjskiej i islamskiej do przyprawiania potraw słodzonych, kompotów owocowych, napojów orientalnych oraz gorzkich likierów pobudzających apetyt. Proszek z kłączy wchodzi w skład mieszanek ziołowych typu curry. Świeże kłącza po spożyciu wywołują wymioty.

Właściwości i działanie lecznicze:

Tatarak zwyczajny zawiera olejki eteryczne, gorycze, garbniki, cholinę i glikozydy. Roślina wykorzystywana w zaburzeniach przemiany materii i trawienia oraz przy wzdęciach. Wzmaga łaknienie i apetyt.

Kwitnienie:

Tataraki kwitną od czerwca do końca lipca.

Zimowanie:

Roślina mrozoodporna.

Uwagi:

Kłącza tataraku wykorzystywane są w medycynie naturalnej jako materiał zielarski. Kłącze ma charakterystyczny zapach, który wykorzystywane jest jako naturalny aromat.

Zobacz też: strumień i kaskada wodna w ogrodzie.

  • Grille ogrodowe HIT
    Grille ogrodowe

        W ostatnich latach można zauważyć w Polsce znaczący wzrost popularności grillowania. Jest to sztuka łatwa, przyjemna i przede wszystkim smaczna. Książka kucharska potraw grillowanych z roku na rok powiększa się. Coraz częściej letnie spotkania ze znajomymi odbywaj

    Przeczytaj więcej...
  • Altany ogrodowe HIT
    Altany ogrodowe

        Któż z nas nie chciałby po całym dniu ciężkiej pracy, bądź nauki, usiąść w zaciszu własnego ogrodu i otoczonym przez przyrodę wreszcie odpocząć. Właśnie po to budujemy swoje ogrody, by stały się swego rodzaju oderwaniem od szarej rzeczywistości. Miejscem id

    Przeczytaj więcej...
  • Grzyby leśne w ogrodzie
    Grzyby leśne w ogrodzie

        Uprawa grzybów w ogrodzie to bardzo ciekawa alternatywa dla ogrodników- amatorów. Z pewnością wprowadzą do ogrodu więcej naturalności i leśnego klimatu. Grzyby stanowią bardzo liczną grupę specyficznych organizmów, skupiających tysiące

    Przeczytaj więcej...

0 komentarzy

Dodaj swój komentarz

Captcha