Newsletter serwisu


Encyklopedia kwiatów i roślin

Tatarak, Tataraki, Tatarak zwyczajny

Dodaj zdjęcie rośliny

  • Tatarak, Tataraki, Tatarak zwyczajny
  • Tatarak, Tataraki, Tatarak zwyczajny

Dodatkowe: 4 z 4



Opis:

Tatarak to bylina wywodząca się z terenów Chin i Indii. Polska nazwa pochodzi od tatarów, którzy prawdopodobnie ściągnęli roślinę do naszego kraju. Obecnie tatarak występuje na obszarze całego świata w strefach klimatycznych od umiarkowanej do subtropikalnej. Tatarak zwyczajny osiąga wysokość około 1 metra, liście jasnozielone, równolegle unerwione, kształtu mieczowatego, wyrastają z grubych czerwono-purpurowych kłączy (kłącza mają bardzo charakterystyczny zapach i smak). Kwiaty dość małe, osiągają długość do 8 centymetrów, kształtu kolbowatego i koloru żółto-kremowego.

Uprawa:

Tataraki to bardzo wytrzymałe rośliny o małych potrzebach, jedyne wymaganie tej rośliny to duża ilość wody. Byliny lubią rosnąć w wilgotnych miejscach lub nawet w wodzie, na głębokości do 20 centymetrów. Roślina w jednym miejscu może rosnąc przez wiele lat. Rozmnażanie przez podział kłączy rośliny matecznej.

Zastosowanie:

Tatarak to idealna roślina do oczek wodnych. Stosowana do obsadzania stawów, miejsc wilgotnych. Wartość dekoracyjną przedstawiają liście rośliny. W Polsce w warunkach naturalnych roślina obrasta rowy, małe jeziora i wolno płynące strumienie.

Zbiór i Konserwacja:

Tatarak zwyczajny to ceniona roślina przyprawowa (stosowana najczęściej w kuchni islamskiej i indyjskiej). Jako przyprawy wykorzystuje się kłącza roślin dziko rosnących. Kłącza zbieramy jesienią i po oczyszczeniu suszymy w przewiewnym miejscu w temperaturze nie przekraczającej 40⁰ C.

Przyprawa i jej zastosowanie:

W kuchni wykorzystuje się wysuszone kłącza tataraku, najczęściej kłącza maja formę zmieloną. Tatarak ma gorzki i korzenny smak. Przyprawę wykorzystuje się w kuchni indyjskiej i islamskiej do przyprawiania potraw słodzonych, kompotów owocowych, napojów orientalnych oraz gorzkich likierów pobudzających apetyt. Proszek z kłączy wchodzi w skład mieszanek ziołowych typu curry. Świeże kłącza po spożyciu wywołują wymioty.

Właściwości i działanie lecznicze:

Tatarak zwyczajny zawiera olejki eteryczne, gorycze, garbniki, cholinę i glikozydy. Roślina wykorzystywana w zaburzeniach przemiany materii i trawienia oraz przy wzdęciach. Wzmaga łaknienie i apetyt.

Kwitnienie:

Tataraki kwitną od czerwca do końca lipca.

Zimowanie:

Roślina mrozoodporna.



Uwagi:

Kłącza tataraku wykorzystywane są w medycynie naturalnej jako materiał zielarski. Kłącze ma charakterystyczny zapach, który wykorzystywane jest jako naturalny aromat.

Zobacz też: strumień i kaskada wodna w ogrodzie.

Oceń artykuł:
przetwarzam....
0.00 / 0 razy oceniany

Artykuł ma 0 komentarzy:

« poprzednia następna »

Tytuł:
Komentarz:
Imię:

Zobacz także:

  • +

Encyklopedia


Jaka to roślina

Bezpłatny biuletyn o kwiatach

Co to jest newsletter ?

Moje ulubione cebulowe kwiaty wiosenne to:

Krokusy

Szafirki

Tulipany

Hiacynty

Narcyzy

Zobacz wyniki

Kontakt z redakcją serwisu


Copyright © 2005 - 2014 SwiatKwiatow.pl

Zapisz się do naszego bezpłatnego biuletynu.

A będziesz otrzymywał informacje o uprawie roślin i kwiatów oraz pielęgnacji ogrodu. Kwiaty to Nasza pasja, którą chętnie się z tobą podzielimy.

Twój email::

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. [zamknij]